Nesprávně vedené účetnictví v roce 2013

• (neregistrovaný)

29. 3. 2014 22:25

Dobrý večer všem,
    převzala jsem nyní účetnictví jedné společnosti, která má v minulém roce ve svém účetnictví paragony za PHM, ke kterým nevedli knihu jízd a bohužel nebyli ani schopní na paragonech vyznačit, ke kterému vozu se vztahují, takže PHM jsou v plné výši v nákladech a samozřejmě si uplatňovali DPH na vstupu. Jak byste řešili Vy případnou hrozbu kontroly z finančního úřadu? Předchozí externí účetní mi dala radu, kterou se sama řídí, že když přebírá účetnictví od jiných účetních, tak účetnictví zpětně něřeší a nekontroluje a účtují si zkrátka s "čistým" štítem. Mně se tedy takový přístup nelíbí, i když jsem teď v pozici externistky také. Jaký máte názor Vy zde a jak byste se zachovali na mém místě? Samozřejmě účetnictví v tomto roce jim zpracovávám již správně, ale ten minulý rok mě trápí, už kvůli tomu, že špatně nemají jen ty PHM, ale chybí jim v účetnictví i vydané faktury. Uzávěrku jim zpracovala ještě bývalá účetní a já ji dostala k náhledu před 3 dny. Takže teď jsem trošku na vážkách, co s tím vším. Že jim opravím - lépe řečeno doplním ty výnosy, už vím, ale nejsem si jistá, jak a zda mám sahnout do těch PHM, abych nekopla do vosího hnízda. Jenže zase na druhou stranu - náhoda je blbec, finančák má na kontrolu 5 let... takže nevím. Za názory všem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 3. 2014 23:50

. (neregistrovaný)

Re: Nesprávně vedené účetnictví v roce 2
      Je to jako se zárukou u počítače. Pokud odlepíte nálepku, záruka se nadále na tento přístroj nevztahuje.
      Pokud "šáhnete" do účetnictví minulé účetní a něco změníte, v podstatě přestává ručit za práci - protože jak může ručit za něco, co je předěláno.
      Můžete navrhnout společnosti kompletní přepracování účetnictví (pokud ještě nebylo schváleno Valnou hromadou), nebo to opravdu nechat být. Z vlastní zkušenosti vím, že tyto práce navíc ale nechtějí společnosti platit. Proč také - jednou už zaplatili a když bude něco špatně, mělo by to jít za minulou účetní.
      Myslíte, že když minulé účetní nebyli schopni vyznačit na paragony, které čerpání PHM je ke kterému vozidlu, že Vám to teď přijdou dodatečně doplnit?
      Pokud chcete řešit výnosy, tak doporučuji konzultovat spíš s daňovým poradcem úpravy v daňovém přiznání. A pokud je staré účetnictví dokončeno a schváleno, tak řešit účetně v aktuálním období.

• 30. 3. 2014 0:29

Charmeuse (neregistrovaný)

Děkuji za reakci. Já si to uvědomuji, jenže zase na druhou stranu vím, že podnikatelé dost často do účetnictví nevidějí, nechápou ty výkazy a proto jsou vlastně závislí na práci a schopnostech účetní, kterou si zaplatí. A tak i tak platí, že externí účetní mají většinou sestavené smlouvy tak, že sice zodpovídají za správnost zaúčtování dokladů, ale ne za účetnictví jako takové, za to si ručí přece podnikatel sám. A v tomto případě to tak je také. Na konzultaci s daňovým poradcem se chystám a od firmy je to schválené, sami vědí, že je potřeba "vyšší" level schopností a znalostí" a hlavně kulaté razítko na určíté postupy, které v tom účetnictví jsou potřeba. Pokud jim do účetnictví sáhnu, tak samozřejmě v tomto období.

• 30. 3. 2014 10:08

. (neregistrovaný)

Na začátku téměř každá externí účetní funguje jedna radost. Pak zjistí, že ať dělá co dělá, tak je to většinou boj o to, dostat z klientů relevantní informace, někdy i boj dostat doklady. Pokud minulé účetní nedal klient k zaúčtování vystavené faktury, proč by si s tím měla zadělávat na žaludeční vředy?
      Ještě k tomu kulatému razítku. Nepsala jsem, abyste účetní postupy konzultovali s daňovým poradcem. Jen problematiku nezaúčtovaných výnosů v daňovém přiznání. Na to pozor. Daňový poradce má razítko na daně, ne na účetnictví.
      Pokud chcete konzultovat záležitosti, týkající se účetnictví, tak to chce auditora.

• 30. 3. 2014 10:30

alen1 (neregistrovaný)

Práce s revizí účetnictví a hlavně ty nervy vám žádný klient nezaplatí.
      Ano, boj je to každodenní a do kontroly a doměření to klienti často ignorují.
      Moje zkušenost je, že čím víc to chcete mít v pořádku a čím víc to řešíte s klientem, tím méně je vám ochoten věnovat času a nakonec má pocit, že jste to vy, kdo si pořád něco vymýšlí.

• 30. 3. 2014 11:13

Charmeuse (neregistrovaný)

Já vím, uvědomuji si, že je to boj se s klienty domluvit a informaci od nich vyzískat. Akorát se teď ve mně mele to, že jsem dřív dělala pro auditované firmy, které účetnictví měly skutečně v pořádku, i auditor nás vždy chválil a já bych si ráda ten systém práce a kvalitu práce zavedla i nyní do "soukromé" praxe. Proto to tak řeším. Za reakce všem děkuji.

• 31. 3. 2014 10:10

vladík (neregistrovaný)

Jak píše alen je to boj. Po 22 letech praxe můžu konstatovat, že pouze po kontrole s doměrkem poslouchají jako "švýcarské hodinky".

• 31. 3. 2014 10:26

alen1 (neregistrovaný)

Přesně, jinak jste "skoro jejich nepřítel", člověk, který pořád něčím straší, nikdo to tak nedělá, jen já se tomu musím podvolit,
      jste příliš přesná a akurátní, nic takové po mě kontrola nebude chtít, však já si to už obhájím, mě nebude finanční úřad říkat, co mám dělat atd. ...
      Nakonec si často vezmou někoho, kdo se na nic neptá, nic nevidí, zaúčtuje to všechno sám o sobě bez podkladů, hlavně aby firma/podnikatel s tím nemusela ztrácet čas a pořád je z něčím neotravuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).