Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 3. 2014 9:54
Dobrý den, moc prosím o radu. Jsem plátce DPH a vedu DE.
V r. 1996 jsem vložila nemovitost do podnikání (SJM) se souhlasem manžela, a to dle znaleckého posudku v té době. V r.2000 přístavba prodejna-uplatněn odpočet DPH. Přístavba prodejny je vedena v majetku zvlášť.Od té doby investice u prodejny jen mříž na výklad 2001, 2007 markýza u výlohy - uplatněna DPH v plné výši, u domu pak 2009 pojízdná vrata-zde DPH krácena na 50% (v garáži je firemní i soukromé auto). Jinak v průběhu od přístavby do současnosti byly i výdaje na režii-žárovky,vložka fab,malování,nějaké barvy, atd. Zde upl. DPH buď 100% u prodejny a 50% když šlo o ostatní prostory nemovitosti které byly vedené v podnikání.
Nyní jsme před podpisem smlouvy o pronájmu prostor prodejny a skladu.
Nájemce je neplátce DPH. Ve smlouvě mám jen nájem prostor, elektřina bude přehlášena na nájemce, voda bude zvláť dle spotřeby (je instalován podružný vodoměr).
Teď nevím co je pro mne v tuto chvíli nejjednodušší a i rozumnější (výdhodnější):
1.Nechat v OM a vystavovat fa -osvozezené plnění
2. Vyjmout z OM - vystavovat příjmový doklad zdaňovat podel §9 (případně i manžel) a uplatňovat výdaje procentem bez dokladování.
Zdá se mi 2. lepší, ale přemýšlím zda nebude problém - viz úvodní text.
možná hloupě mne napadá, že jako osvč budu danit nájem dle §9, že?
Moc díky za rady