Re: Daně důchodce
www.jakpodnikat.cz
Máte živnostenský list?
Jste registován k dani z příjmu FO?
Jste přihlášen jako OSVČ na svojí zdravotní pojišťovně?
Jste přihlášen jako OSVČ na OSSZ?
Od kdy podnikáte? Platil jste zálohy na sociální a na zdravotní pojištění? Byl jste důchodce dne 1.1.2013?
Re: Daně důchodce
Něco ano, něco ne
U toho DP je to tak, že pokud nebudete mít příjem z podnikání vyšší jak 15.tis.Kč, nemusíte podat DP. Ale musíte nahlásit na FÚ, že jste neměl příjem ke zdanění vyšší jak 15.tis.Kč
Příjem - ne příjem po odečtu výdajů (zisk)
Sociální pojištění - v každém případě musíte zpracovat a podat "Přehled". Pokud rozdíl mezi příjmy a výdaji je za rok 2013 vyjde nižší než 62.121 Kč, nemusíte sociální pojištění platit. Ale přehled se podává i při nulových výdělcích. Pozor při vyplnění, abyste se nedopatřením nepříhlásil k tomuto pojištění dobrovolně (druhá strana formuláře)
Zdravotní pojištění - musíte zpracovat a podat "Přehled". Zdravotní pojištění se platí z každé koruny zisku. Nebyl jste povinen platit zálohy na zdravotní pojištění, ale přihlásit jste se ke zdravotnímu pojištění jako OSVČ na vedlejší činnost měl od 1.1.2013
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 3. 2014 18:48
Dobrý den, jsem důchodce a přivydělávám si pneuservisem, mám ho doma v malé dílně, výdělky mám minimálni, ale každá koruna se hodí, chci se zeptat do jakého výdělku nemusím platit daně, jestli musím platit sociální a zdravotní pojištění, když jsem důchodce. moc děkuji za dobrou radu.