Re: Zápočtový list
Asi nevíte, jak to chodí v životě. Pokud mají externí účetní (mzdovou a personalistku dohromady), tak ta se o ukončení PP pracovníka může také dozvědět až třeba s měsíčním zpožděním.
Pokud vím, tak není psáno, že musí zaměstnanec Potvrzení o zaměstnání předložit u nového zaměstnavatele první den zaměstnání.
Bohužel jak to chodí v životě vím, jen život nám neumožňuje porušovat zákon. Pokud mi nastupující zaměstnanec podá informaci, že jsou na něj exekuce, není mi schopen nahlásit za kým a zápočtový list nemá, jak tedy mám postupovat, když mám jako nový zaměstnavatel neprodleně informovat ex. úřady?? Já vycházím z § 313 ZP a §294 Obč. soudního řádu. Jednou jsem na čestné "pionýrské" přijala zaměstnance bez záp. listu a byly jen problémy. Jak mám vědět, že s ním nebyl rozvázán PP dle § 55?? Jak to chodí mě nemusí zajímat, firma má mít o účetní i třeba externí dané jasné postupy v době emeilů by to přeci nemusel být problém. zvlášť když dohoda o ukončení PP je sepsaná 19.3.2014
>>>>>poměru příjmou nového zaměstnance. Dnes přišel s tím,
>>>>>že mi
>>>>>není schopen zatím předat od bývalého zaměstnavatele
>>>>>zápočtový list, jelikož účetní odjela do Egypta.
>>>>>Dohodu
>>>>>o ukončení PP má 19.3.2014. Dle mě již měla účetní
>>>>>mít
>>>>>z. list nachystaný.
>>>>> Odmítám nového zaměstnance příjmout bez zápočtového
>>>>>listu, jelikož má exekuce a prý sám neví za kým.
>>>>>Nechápu, ale je to tak. prosím o názory zda postupuji
>>>>>správně? nebo zda by někdo takového zaměstnance
>>>>>přijal
>>>>>i bez
>>>>>zápočtového list. Prý ho doloží 8.4.201 - volala jsem
>>>>>jeho dosavadnímu zaměstnavateli.
>>>>
>>>>Asi nevíte, jak to chodí v životě. Pokud mají externí
>>>>účetní (mzdovou a personalistku dohromady), tak ta se
>>>>o ukončení PP pracovníka může také dozvědět až třeba
>>>>s
>>>>měsíčním zpožděním.
>>>>Pokud vím, tak není psáno, že musí zaměstnanec
>>>>Potvrzení o zaměstnání předložit u nového
>>>>zaměstnavatele
>>>>první den zaměstnání.
>>>
>Asi proto, aby si nevzali do firmy nezodpovědného nebo
>jinak problémového pracovníka.
Když se to ze ZL nedozví, tak je to o ničem.
Osobně bych takového zaměstnance přijala až ode dne, kdy by byl schopen mi předložit potvrzení o zaměstnání.
§ 294
(1) Ten, kdo přijímá zaměstnance do práce, je povinen vyžádat si od něho potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval, o tom, zda byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, kterým soudem a v čí prospěch. Takové potvrzení je povinen každý zaměstnavatel vydat zaměstnanci, který u něho přestal pracovat; to obdobně platí pro plátce jiných příjmů (§ 299), z nichž byly prováděny srážky, jestliže bylo jejich provádění ukončeno, ačkoliv pohledávka není uspokojena.
Takže nedělejte si víc problémů než máte a pracovníka přijměte klidně o 14 dní později , až budete mít potřebné doklady.
All moc Vám děkuji, já nechci nikomu dělat zle, ale dle mne je záp. list nutný a je na zaměstnanci si ho při ukončení PP zaopatřit .. i kdyby se měl obrátit na inspektorát práce, případně zažalovat bývalého zaměstnavatele pro ušlou mzdu při nepřijetí do PP z důvodu nedoložení záp. listu. Já si budu trvat na svém a záp. list budu vyžadovat .. i proto, že mám špatnou zkušenost s nepředložením záp. listu
Ještě jednou děkuji za názory a přeji hezký den
Souhlasím. Exzam-tel potom nese odpovědnost, pokud zam-ci nevydal při skončení PP ZL.
NS 21 Cdo 1491/2002
"Nesplní-li zaměstnavatel povinnost vydat zaměstnanci při skončení pracovního poměru potvrzení o zaměstnání, odpovídá mu za škodu tím vzniklou. Škoda, kterou je zaměstnavatel povinen zaměstnanci nahradit, může spočívat též v ušlém výdělku zaměstnance u jiného zaměstnavatele, jestliže s ním tento zaměstnavatel odmítl bez předložení potvrzení o zaměstnání uzavřít pracovní smlouvu."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 3. 2014 7:16
Dobrý den, prosím o radu. 1.4.2014 máme do prac. poměru příjmou nového zaměstnance. Dnes přišel s tím, že mi není schopen zatím předat od bývalého zaměstnavatele zápočtový list, jelikož účetní odjela do Egypta. Dohodu o ukončení PP má 19.3.2014. Dle mě již měla účetní mít z. list nachystaný.
Odmítám nového zaměstnance příjmout bez zápočtového listu, jelikož má exekuce a prý sám neví za kým. Nechápu, ale je to tak. prosím o názory zda postupuji správně? nebo zda by někdo takového zaměstnance přijal i bez zápočtového list. Prý ho doloží 8.4.201 - volala jsem jeho dosavadnímu zaměstnavateli.