Invalidní důchodce a sleva na dani

• (neregistrovaný)

31. 3. 2014 14:48

Dobrý den, chtěla bych zaměstnat inv. důchodce na DPP. Budu odvádět srážkovou daň a můžu ji snížit o slevu na invaliditu? Co k tomu potřebuji. Musí mi ukázat nějaký výměr a kopii někam založit? Musí mít podepsané prohlášení? Děkuji. E.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 3. 2014 14:58

xJ (neregistrovaný)

Re: Invalidní důchodce a sleva na dani
      jestli mu na zálohovu daň nebude stačit sleva na poplatníka, tak rozhodnutí o přiznání inv. důchodu a doklad, že ho pobírá

• 31. 3. 2014 15:08

E. (neregistrovaný)

Tak teď jsem z toho jelen. Myslela jsem si, že na DPP se platí srážková daň, ne zálohová. A sleva na poplatníka pro důchodce přece neplatní, ne?
      A co s tím prohlášením? Musí být podepsané, když se neuplatňuje slava na poplatníka? E.

• 31. 3. 2014 15:13

xJ (neregistrovaný)

Jestli nemá prohlášení podepsané jinde, tak ho může podepsat u vás, slevu na poplatníka nemají jenom ti, co pobírají starobní důchod a to ještě pokud ho pobírali už 1.1.2014 a dříve. Kdyby ho začal pobírat během roku 2014, tak na slevu na poplatníka má nárok i starobní důchodce.
      Prohlášení může podepsat každý zaměstnanec, tedy i na DPP jenom musí splnit podmínku, že nemá podepsané jinde.
      DPP se při podepsané prohlášení daní zálohovou daní a při nepodepsaném je do 10000,- srážková a nad 10000,- zálohová.

• 31. 3. 2014 15:18

E. (neregistrovaný)

Tak teď je mi to jasné. Děkuji mockrát za vysvětlení a přeji pěkný den. E.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).