Re: DPFO
Peněžitá pomoc v mateřství, ani rodičovská nejsou zdanitelnými příjy a do přiznání nepatří. Ovšem náhrada mzdy za čerpání řádné dovolené zdanitelným příjmem je a zaměstnavatel Vám vystaví Potvrzení , které zahrnete do §6 - příjmy ze zaměstnání v daňovém přiznání. Z náhrady mzdy se platí i ZP.
Re: DPFO
Není to tak, ani jeden z těchto příjmů nepodléhá dani v jakékoliv výši. Možná si to pletete s počítáním příjmu manželky pro možnost uplatnění odpočtu. Tam je hranice příjmu 68 000,- a počítá se do ní peněžitá pomoc v mateřství, nemocenská, podpora z UP, přesto, že tento příjem dani nepodléhá. Nepočítají se sociální dávky, mezi ně patří i rodičovský příspěvek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 4. 2014 21:41
Dobrý den,
potřebovala bych poradit podáním přiznání daně z FO.
Od 1.1.2013 do 2.4.2013 jsem byla na mateřské dovolené, pak jsem si vybírala řádnou dovolenou od zaměstnavatele 48 dní, tedy od 3.4. do 11.6. a dále jsem byla na rodičovské dovolené od 12.6. až doposud.
A mám příjmy z pronájmu, takže musím podávat přiznání. Ale nevím, zda příjmy z mateřské, či dovolené od zaměstnavatele nějak ovlivní mé příjmy, zda je musím vyplňovat v přiznání? A kde bych je vzala, zaměstnavatel mi vystaví normálně potvrzení o příjmech? A po dobu čerpané dovolené od zaměstnavatele za mne platil i ZP? Nebo musím podat přehled a za ty tři měsíce zaplatit?
Moc děkuji za rady..
Radka