DPFO

• (neregistrovaný)

1. 4. 2014 21:41

Dobrý den,

potřebovala bych poradit podáním přiznání daně z FO.
    Od 1.1.2013 do 2.4.2013 jsem byla na mateřské dovolené, pak jsem si vybírala řádnou dovolenou od zaměstnavatele 48 dní, tedy od 3.4. do 11.6. a dále jsem byla na rodičovské dovolené od 12.6. až doposud.
    A mám příjmy z pronájmu, takže musím podávat přiznání. Ale nevím, zda příjmy z mateřské, či dovolené od zaměstnavatele nějak ovlivní mé příjmy, zda je musím vyplňovat v přiznání? A kde bych je vzala, zaměstnavatel mi vystaví normálně potvrzení o příjmech? A po dobu čerpané dovolené od zaměstnavatele za mne platil i ZP? Nebo musím podat přehled a za ty tři měsíce zaplatit?
    Moc děkuji za rady..

Radka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 4. 2014 21:46

v.e.n.d.y.

Re: DPFO
      Peněžitá pomoc v mateřství, ani rodičovská nejsou zdanitelnými příjy a do přiznání nepatří. Ovšem náhrada mzdy za čerpání řádné dovolené zdanitelným příjmem je a zaměstnavatel Vám vystaví Potvrzení , které zahrnete do §6 - příjmy ze zaměstnání v daňovém přiznání. Z náhrady mzdy se platí i ZP.

• 1. 4. 2014 23:23

R (neregistrovaný)

Moc děkuji za odpověď.. Mateřská a rodičovská by se počítala, jen kdyby to bylo nějaké maximum, je to tak?

• 2. 4. 2014 7:57

v.e.n.d.y.

Není to tak, ani jeden z těchto příjmů nepodléhá dani v jakékoliv výši. Možná si to pletete s počítáním příjmu manželky pro možnost uplatnění odpočtu. Tam je hranice příjmu 68 000,- a počítá se do ní peněžitá pomoc v mateřství, nemocenská, podpora z UP, přesto, že tento příjem dani nepodléhá. Nepočítají se sociální dávky, mezi ně patří i rodičovský příspěvek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).