Re: DPH z pojistne udalosti plati POSKOZ
Dekuji za odpovedi.
Ad prvni odpoved)
Nikdo v tom nevidel problem. Jenom jsem rikal, ze mi to prijde nelogicke (stejneho nazoru byl i pojistovaci poradce z me pojistovny).
Ad druha odpoved)
O logice uplatnovani DPH tam taktez napadla jedina zminka. Samozrejme, kdo ho zaplati, ten si ho i bude narokovat.
Muj dotaz znel:
Zda je to tak spravne (logicke). Protoze (a to byl ten muj priklad na konci) pokud ma nekdo flotilu aut, pripadne nejake "drahe" vozidlo, tak v extremnim pripade zaplati za pojistnou udalost DPH (coz klidne u totatlky muze byt u tezke techniky 1 mio korun) a pak (opet v extremnim pripade, abyste mne damy nebraly za slovo) muze az 3 mesice cekat (ctrvtletni platce), nez mu to vrati FU.
A jako chybet mi v cash flow 1 mio Kc 3 mesice kvuli tomu , ze mi nekdo naboural auto.
Hmmmm, kdyz to nekomu nevadi ;-)
Hezky den.
Re: DPH z pojistne udalosti plati POSKOZ
V extrémním případě nevěřím tomu, že někdo, kdo má flotilu aut a např. oprava je za tolik, že DPH dělá 1 mil., tak že by byl 1/4 letní plátce...
Jinak jak psali ostatní, logické to je. Kdo jiný by měl DPH platit, než ten, kdo si ho bude nárokovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 4. 2014 13:35
Dobrý den,
mám dotaz ohledně placení DPH ze škodné události.
Majitel vozu A:
- auto v majetku
- plátce DPH
- viník škodné události
- hrazeno z jeho POVINNÉHO ručení
- pojištěn u poj. X
- auto nepoškozeno
Majitel vozu B (já):
- auto v majetku
- plátce DPH
- poškozený v této škodní události
- pojištěn u poj. Y
Mé auto (vůz B) opraveno v servisu. Faktura na opravu vystavena na mou firmu na castku XXX s DPH. Pojišťovna X proplatila servisu ale částku poníženou o DPH (což je logické, neboť pojišťovny DPH neplatí).
Co mne ale zarazilo je, že to DPH teď chtějí po mě, jako poškozeném.
"Selským rozumem" mi to nesedí. V pojišťovně mě ujistili, že takto je to správně, protože faktura je na mou firmu, přeneseně na mé auto.
Je mi jasné, že si zase to DPH, které případně zaplatím, zase od státu za pár měsícu nechám vrátit. Ale stejne mi nejde do hlavy, proč by měl DPH platit POŠKOZENÝ.
V krajním případě, pokud by totiž byla škoda obrovská, tak poškozený bude na vratku velmi vysokého DPH čekat několik měsíců.
Děkuji za fundované odpovědi.