DPH z pojistne udalosti plati POSKOZENY?

• (neregistrovaný)

2. 4. 2014 13:35

Dobrý den,
    mám dotaz ohledně placení DPH ze škodné události.
    Majitel vozu A:
    - auto v majetku
    - plátce DPH
    - viník škodné události
    - hrazeno z jeho POVINNÉHO ručení
    - pojištěn u poj. X
    - auto nepoškozeno

Majitel vozu B (já):
    - auto v majetku
    - plátce DPH
    - poškozený v této škodní události
    - pojištěn u poj. Y

Mé auto (vůz B) opraveno v servisu. Faktura na opravu vystavena na mou firmu na castku XXX s DPH. Pojišťovna X proplatila servisu ale částku poníženou o DPH (což je logické, neboť pojišťovny DPH neplatí).
    Co mne ale zarazilo je, že to DPH teď chtějí po mě, jako poškozeném.
    "Selským rozumem" mi to nesedí. V pojišťovně mě ujistili, že takto je to správně, protože faktura je na mou firmu, přeneseně na mé auto.
    Je mi jasné, že si zase to DPH, které případně zaplatím, zase od státu za pár měsícu nechám vrátit. Ale stejne mi nejde do hlavy, proč by měl DPH platit POŠKOZENÝ.

V krajním případě, pokud by totiž byla škoda obrovská, tak poškozený bude na vratku velmi vysokého DPH čekat několik měsíců.

Děkuji za fundované odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 4. 2014 13:41

Jana N. (neregistrovaný)

Re: DPH z pojistne udalosti plati POSKOZ
      vám přijde faktura s daní za opravu, pojišťovna zaplatí cenu bez daně, vy zaplatíte DPH a v měsíci přijetí faktury i nárokujete, nevidím problém

• 2. 4. 2014 16:35

mirka..p (neregistrovaný)

DPH z pojistné události platí ten, do si toto DPH bude poté nárokovat na státu. To je přece logické, kdo jiný by to měl platit?

• 2. 4. 2014 18:33

Anonymovic (neregistrovaný)

Dekuji za odpovedi.

Ad prvni odpoved)

Nikdo v tom nevidel problem. Jenom jsem rikal, ze mi to prijde nelogicke (stejneho nazoru byl i pojistovaci poradce z me pojistovny).

Ad druha odpoved)
      O logice uplatnovani DPH tam taktez napadla jedina zminka. Samozrejme, kdo ho zaplati, ten si ho i bude narokovat.

Muj dotaz znel:
      Zda je to tak spravne (logicke). Protoze (a to byl ten muj priklad na konci) pokud ma nekdo flotilu aut, pripadne nejake "drahe" vozidlo, tak v extremnim pripade zaplati za pojistnou udalost DPH (coz klidne u totatlky muze byt u tezke techniky 1 mio korun) a pak (opet v extremnim pripade, abyste mne damy nebraly za slovo) muze az 3 mesice cekat (ctrvtletni platce), nez mu to vrati FU.

A jako chybet mi v cash flow 1 mio Kc 3 mesice kvuli tomu , ze mi nekdo naboural auto.
      Hmmmm, kdyz to nekomu nevadi ;-)

Hezky den.

• 3. 4. 2014 0:20

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

V extrémním případě nevěřím tomu, že někdo, kdo má flotilu aut a např. oprava je za tolik, že DPH dělá 1 mil., tak že by byl 1/4 letní plátce...

Jinak jak psali ostatní, logické to je. Kdo jiný by měl DPH platit, než ten, kdo si ho bude nárokovat.

• 3. 4. 2014 9:19

anonymm (neregistrovaný)

Když v tom tu logiku nenacházíte, tak ji tam nehledejte. Tak to prostě je. A v naší zemičce je tolik nelogických věcí, že nad tímto se vůbec není třeba pozastavovat. Všem přeji pěkný den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).