Přehled OSSZ a VZP

• (neregistrovaný)

4. 4. 2014 9:54

Dobrý den, prosím o pomoc s vyplněním přehledů. Jsem OSVČ a činnost jsem nepřerušila - ale vůbec žádné příjmy za rok 2013 nemám (kromě rodičovských dávek). 11-tého listopadu 2013 bylo mému synovi 3 roky a já měla rodičák na tři roky. Do školky nechodí (nevzali mi ho) a tak jsem s ním doma. Jak mám vyplnit přehled pro sociálku a zdravotku?
    1. Pro sociálku: 1 měsíc hlavní a 11 měsíců vedlejší (důvod nezaopatřené dítě) a zaplatiti 1x minimální zálohu? A nebo můžu uvést všech 12 měsíců jako vedlejší a neplatit nic?
    2. Na zdravotce mi řekli, že mám už i za listopad platit minimální zálohu - je to pravda?
    3. Nicméně - nejlepší bude, když co nejdřív přeruším živnost, ale netuším, jak se to dělá.
    Prosím - pomůžete mi?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 4. 2014 15:15

anonymm (neregistrovaný)

Re: Přehled OSSZ a VZP
      Zajdete na živ.úřad (co nejdříve) a požádáte o pozastavení činnosti, pak si obejděte znovu VZP a OSSZ ať vám vyčíslí, co tam dlužíte. To budete muset zaplatit, právě proto, že nemáte pozastavenou činnost.

• 4. 4. 2014 15:20

v.e.n.d.y.

Pozastavit ano, ale paní má malé nezaopatřené dítě, tak snad je považována za vedlejší OSVČ na sociálce a na ZP za ni platí pojištění stát ne?

• 4. 4. 2014 16:05

. (neregistrovaný)

http://vzp.cz/otazky-a-odpovedi/pojistne-na-zdravotni-pojisteni/88/osvc-pece-o-dite-pojisteni

• 4. 4. 2014 15:21

. (neregistrovaný)

Na živnosťák bych se teď (v časové nouzi) vykašlala a oběhla bych si v pondělí OSSZ a své ZP sama. Nahlásila bych přerušení živnosti od 1.4.2014 s tím, že poslední den podnikání byl 31.3.2014. Na žú Vám zpětně živnost nepřeruší, ale ani to již není pár let povinné, to tam hlásit.
      Nejdřív na OSSZ, tam Vám vydají papír o nahlášení přerušení a o době podnikání. Kopii toho dokladu budete potřebovat pro nahlášení na ZP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).