Re: půjčka jednatele do firmy
Je, ale proč to řešíte? Pokud jste účetní, tak Vás to nemusí zajímat.
Společník je snad svéprávný.
Re: půjčka jednatele do firmy
To jistě je svéprávný, ale může to fungovat i tak, že společník vloží peníze do firmy (resp. vkládá na běžný účet), tak, že by se pokladna
dostala do mínusu, tak tedy účetní zaúčtuje závazek vůči společníkovi
a pak se to teprve řeší. Společník vůbec neví, proč by se to mělo řešit, jak by se to mělo řešit, takže to celé musí vymyslet a zrealizovat účetní. On to jen podepíše.
Pak se účetní jen tak mimochodem dozví, že ty peníze nikdy nebude požadovat zpět, takže zase musí účetní vymyslet co s tím - vyřešit příplatkem mimo základní kapitál.
A takových věcí je víc, mnohem víc ...
Re: půjčka jednatele pro Tetu66
To myslíte naprosto vážně, že to tak děláte?
To si teda koledujete o pořádný průšvih.
To by mě zajímalo, jak např. zpětně zajistíte notářský zápis o příplatku mimo základní kapitál ( tedy pro rok 2013 a níže).
A jak ochránite sebe, až vás společník zažaluje o náhradu škody a u soudu prohlásí, že to všechno vy.
Daňovou poradkyní mi bylo řečeno, že zápis o příplatku mimo základní kapitál nemusí mít notářský zápis, dokonce ani notářsky ověřený podpis. Nedělali jsme to zpětně, prostě se nesplacené půjčky použili na příplatek mimo ZK.
A jak jsem to měla dělat? Nechat pokladnu v mínusu, spoléhat na to, že je jednatel svéprávný a žádný doklad po něm nepožadovat?
Nevím, jak jsem to jinak měla řešit. Co byste dělala vy? (možná předem vím, co mi odpovíte)
>Společník vůbec neví, proč
>>>by
>>>se to mělo řešit, jak by se to mělo řešit, takže to
>>>celé musí vymyslet a zrealizovat účetní. On to jen
>>>podepíše.
>>A jak ochránite sebe, až vás společník zažaluje o
>>náhradu škody a u soudu prohlásí, že to všechno vy.
>Daňovou poradkyní mi bylo řečeno, že zápis o příplatku
>mimo základní kapitál nemusí mít notářský zápis,
>dokonce ani notářsky ověřený podpis. Nedělali jsme to
>zpětně, prostě se nesplacené půjčky použili na příplatek
>mimo ZK.
>A jak jsem to měla dělat? Nechat pokladnu v mínusu,
>spoléhat na to, že je jednatel svéprávný a žádný doklad
>po něm nepožadovat?
>Nevím, jak jsem to jinak měla řešit. Co byste dělala
>vy? (možná předem vím, co mi odpovíte)
Když to víte jak odpovím, tak není třeba odpovídat.
Mj. to je vaše věc a vaše riziko.
Pokud vám daňovou poradkyní bylo řečeno (bavíme se o roku 2013 a níže), tak pokud to máte písemně je to na její odpovědnost.
Dobrovolný příplatek
Společník může na základě ustanovení § 121 odst. 2 poskytnout příplatek společnosti dobrovolně.
I v tomto ohledu je zapotřebí souhlasu valné hromady, a to i v případě, že společenská smlouva tuto záležitost nijak neupravuje. Stejně jako u povinného příplatku, i zde rozhodne valná hromada prostou většinou, pokud nestanoví společenská smlouva či zakladatelská listina jinak, a i o tomto rozhodnutí musí být dle ustanovení § 141 odst. 1 obchodního zákoníku pořízen notářský zápis.
obchodní zákoník pro rok 2013
§ 141
(1) Ke změně obsahu společenské smlouvy je třeba souhlasu všech společníků nebo rozhodnutí valné hromady, nestanoví-li zákon jinak. Rozhodování valné hromady podle § 125 odst. 1 písm. f), g) a i), jde-li o jmenování, odvolání a odměňování likvidátora, § 113, 115, 117 a 121 se nepovažuje za rozhodování o změně společenské smlouvy; o rozhodnutích podle § 113, 115, 117 a 121 však musí být pořízen notářský zápis. Ustanovení § 173 odst. 3 platí přiměřeně.
Paní Alen, já jsem myslela, že mi odpovíte, abych z takové firmy utíkala pryč ... Jednatel je zároveň jediným společníkem.
Od daň.poradkyně nic písemně nemám (mimochodem jiná daňová poradkyně mi řekla, ať necháme ověřit alespoň ten podpis). Jednateli vše vysvětluju, i spolu s daňovou poradkyní.
Ještě nemáme vyřešenu záležitost ohledně nezaplacených faktur, které dluží s.r.o. společníkovi jako FO, když ještě podnikal jako OSVČ. Prodal s.r.o. stroje a zásoby, jsou to značné částky, nebyla vůle to zaplatit, protože by fyz.osoba hodně danila a platila na pojištění. Nevíte, co se s tím dá dělat? Děkuju.
>>Když to víte jak odpovím, tak není třeba odpovídat.
>>Mj. to je vaše věc a vaše riziko.
>>Pokud vám daňovou poradkyní bylo řečeno (bavíme se o
>>roku 2013 a níže), tak pokud to máte písemně je to na
>>její odpovědnost.
>>
>Paní Alen, já jsem myslela, že mi odpovíte, abych z
>takové firmy utíkala pryč ... Jednatel je zároveň
>jediným společníkem.
>Od daň.poradkyně nic písemně nemám (mimochodem jiná
>daňová poradkyně mi řekla, ať necháme ověřit alespoň ten
>podpis). Jednateli vše vysvětluju, i spolu s daňovou
>poradkyní.
>Ještě nemáme vyřešenu záležitost ohledně nezaplacených
>faktur, které dluží s.r.o. společníkovi jako FO, když
>ještě podnikal jako OSVČ. Prodal s.r.o. stroje a
>zásoby, jsou to značné částky, nebyla vůle to zaplatit,
>protože by fyz.osoba hodně danila a platila na pojištění.
>Nevíte, co se s tím dá dělat? Děkuju.
Těžko radit někomu (myslím tím společníka a jednatele), kdo se zcela úmyslně vyhýbá daním a na rady nedbá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 4. 2014 11:48
Dobrý den, žádám o radu.
Společník a zároveň jednatel firmy s.r.o. půjčil v roce 2013 do firmy peníze. Může být tato půjčka bezúročná?