Re: jednatel a nárok na podíl na zisku
Pokud je jednatel zároveň společníkem, pak by podle mne měl dostat podíl na čistém zisku zdaněný jen 15% srážkovou daní. Protože smlouvu o výkonu funkce jednatele musí schválit valná hromada, mohlo by se to brát jako rozhodnutí o rozdělení zisku, tedy jeho části...
Jestli tomu dobře rozumím, tak jednatel má nárok na podíl na zisku dle smlouvy o výkonu funkce, kde je to tak výslovně uvedeno.
potom se zdaňuje jako odměna za výkon funkce jednatele, to je vč. zdrav. soc a příslušných odvodů.
To není zrovna výhodné, navíc pokud to mohl rovnou dostat jako společník.
Bohužel smlouva o výkonu funkce má jiný režim zdanění.
Děkuji paní alen, o znění smlouvy rozhodují jiní a k tomuto znění mají své "důvody". Pokud tedy bude ve smlouvě uvedeno , že jednatel má nárok na podíl na zisku bude toto podléhat soc. i zdrav. odvodům ty budou daňově uznatelé a samotná odměna bude nedaňový výdej společnosti?
>>>
>>>>tak jsem mrknul, ale nevím, co ode mne čekáte, já o
>>>>daních vím méně než nic, pouze k tomu, že dle § 60
>>>>odt.
>>>>c) lze ve smlouvě lze sjednat pravidla pro výplatu
>>>>zvláštních odměn a podílu na zisku- co Vám tedy vadí?
>>>
>>>Mě vlastně nevadí nic, jen se s tím musím nějak
>>>daňově
>>>porovnat .
>>>§60 odst. c) jsem také četla, ale není mu "nadražen"
>>>§
>>>34?
>>>děkuji
>>Počkejte, čím se řídí zmiňovaná společnost?
>>Je to společnost založená před rokem 2014.
>>Přistoupila v plném rozsahu k ZOK?
>>Co je ve společenské smlouvě?
>
>Společnost je založena před rokem 2014 a nepřistoupila
A společenská smlouva k výplatě podílu na zisku jednateli mlčí?
>v plném rozsahu k ZOK.
Ještě můj názor.
Pokud je zároveň společník, pak dost dobře nechápu to ustanovení ve smlouvě o výkonu funkce ohledně podílu. Toto bych v zásadě nedoporučila, zejména z důvodu zdanění.
Nebylo jednodušší mu nechat jednatelskou odměnu a z důvodu optimalizace podíly na zisku jen společníkům?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 4. 2014 13:18
Prosím o radu zkušené.
Obdržela jsem smlouvu o výkonu funkce, kde je uveden text "jednatel má vedle odměny nárok na podíl na zisku ve výši 25% z čistého zisku" . Prosím jak byste jednateli, který ji společníkem v dané společnosti , tento podíl zdanili. Můj názor je , že by to bylo posuzováno jako odměna - daňový náklad s odvody SP,ZP. A zbývající část ze zisku na základě rozhodnutí valné hromady by byl rozdělen mezi společníky - samozřejmě po odvodu srážkové daně 15%.
děkuji za Váš názor