Dodání do EU (skutečnost Bělorusko)

• (neregistrovaný)

11. 4. 2014 14:42

Dobrý den,

mám problém s prokázáním osvobození dodání výrobku do EU.

Kontrakt máme uzavřen s plátcem DPH v Itálii. Tento náš dodavatel si poslal kamion, kterému jsme náš výrobek předali. Nechal nám kopii CMR, kde jsme následně zjistili, že my jsme pouze místo nakládky, ale přeprava je firma Itálie do firmy v Bělorusku.

Nyní po nás chtěli dokonce na naši vydanou fakturu dopsat místo dodání Bělorusko.

Kromě výrobku od nás kupovali stejným způsobem výrobek jiné naší zpřízněné firmy z vedlejšího města - jejich účetní nemá žádný problém, já se obávám, že v tomto případě jsme ale nedodali do EU anemáme vývoz (nejsme vývozci)?

Jak s DPH? Mělo tedy být fakturováno italské firmě s CZK DPH? DO Itálie zboží nešlo, ale jelo tedy přímo do Běloruska.

Můžu zachránit tím, že si nechám od Italů potvrdit dodací list, že zboží šlo do Itálie, já vykážu v SH na jejich DIČ a oni vykáží ve svém DPH jako pořízení z EU?

Máte prosím někdo zkušenosti? Jak tyto situace řešit?

Běžně se těmto problémům vyhýbáme tak, že přestože máme dodací podmínku EXW, tak vyřizujeme celní formality, abych si pak mohla přes MRN číslo ověřit, že zboží skutečně odešlo ...

Moc děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).