Zúčtování daně zaměstnavatelem

• (neregistrovaný)

13. 4. 2014 21:20

Prosím o konzultaci.
    Zaměstnanec se domnívá, že zaměstnavatel mu špatně zúčtoval daň za r. 2013. Chtěl by vidět tiskopis o zúčtování daně. Podle jakého zákona a § má na něj právo, případně co ukládá zaměstnavateli jej zaměstnanci předložit.
    V naší firmě je normální, že mzdová účetní tento dokument zaměstnanci předkládá společně s výplatním lístkem za období, ve kterém se daň zohlední

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 4. 2014 22:51

Kara (neregistrovaný)

Re: Zúčtování daně zaměstnavatelem
      Domnívá se nebo si to spočítal a vychází mu to jinak? Může jít za účetní s prosbou o ukázání výpočtu a vysvětlení. Ale myslím, že nikde v zákoně není dána zaměstnavateli povinnost, že musí zaměstnanci vytisknout a předat formulář s výpočtem RZD. Povinnost předat má jen výplatní lístek a ELDP To by bylo dalších papírů! Já mám třeba ten formulář s výpočtem na A4. A teď si představte, že 1x to tisknete pro založení ve firmě (k tomu formuláři připínám doložená potvrzení - úroky, životko atd.) a ještě bych to měla automaticky tisknout třeba pro 400 zaměstnanců? O mě nejde, ale o tu spotřebu materiálu (papír, toner).

• 14. 4. 2014 8:42

xJ (neregistrovaný)

zákoník práce § 142
      5) Při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách. Na žádost zaměstnance předloží zaměstnavatel doklady, na jejichž základě mzdu nebo plat vypočetl.

• 14. 4. 2014 8:59

T. (neregistrovaný)

Děkuji, přesně toto jsem potřebovala.

Nešlo mi o kopie dokladů, které zaměstnanec zaměstnavateli předložil. Domnívám se, že zaměstnanec má právo si výpočet překontrolovat a nemusí čelit nepříjemným komentářům ze strany mzdové účetní. Navíc tato mzdová účetní ji tiskopis dát nechce. O to větší je podezření, že nastala někde chybka.

• 14. 4. 2014 15:39

Kara (neregistrovaný)

Je povinen předat výplatní lístek ( to jen písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy a provedených srážkách). Částku daňové vratky má uvedenou na výpl. lístku.
      A na žádost PŘEDLOŽÍ doklady, na jejichž základě mzdu vypočetl. Předloží, ne že to zaměstnanci musí vytisknout a dát mu to. Navíc tento odstavec hovoří o výpočtu mzdy, tzn. předložení podkladů pro výpočet mezd, ne o výpočtu RZD. Takže jak jsem psala, může zajít za účetní a nechat si své RZD vysvětlit, tzn. podívají se na vyplněnou žádost o RZD a na doložené doklady a jestli výpočet sedí a třeba se zjistí, že něco zapomněla uplatnit (a třeba taky ne). Ale nemůže chtít, aby mu účetní tiskla a dávala nějaký formulář s výpočtem RZD.
      Zaměstnanec si samozřejmě může výpočet překontrolovat nejprve sám, na to nepotřebuje vytištěný formulář s výpočtem. A pokud zjistí, že mu to vychází jinak, pak ať jde za účetní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).