Re: Zúčtování daně zaměstnavatelem
Domnívá se nebo si to spočítal a vychází mu to jinak? Může jít za účetní s prosbou o ukázání výpočtu a vysvětlení. Ale myslím, že nikde v zákoně není dána zaměstnavateli povinnost, že musí zaměstnanci vytisknout a předat formulář s výpočtem RZD. Povinnost předat má jen výplatní lístek a ELDP To by bylo dalších papírů! Já mám třeba ten formulář s výpočtem na A4. A teď si představte, že 1x to tisknete pro založení ve firmě (k tomu formuláři připínám doložená potvrzení - úroky, životko atd.) a ještě bych to měla automaticky tisknout třeba pro 400 zaměstnanců? O mě nejde, ale o tu spotřebu materiálu (papír, toner).
zákoník práce § 142
5) Při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách. Na žádost zaměstnance předloží zaměstnavatel doklady, na jejichž základě mzdu nebo plat vypočetl.
Děkuji, přesně toto jsem potřebovala.
Nešlo mi o kopie dokladů, které zaměstnanec zaměstnavateli předložil. Domnívám se, že zaměstnanec má právo si výpočet překontrolovat a nemusí čelit nepříjemným komentářům ze strany mzdové účetní. Navíc tato mzdová účetní ji tiskopis dát nechce. O to větší je podezření, že nastala někde chybka.
Je povinen předat výplatní lístek ( to jen písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy a provedených srážkách). Částku daňové vratky má uvedenou na výpl. lístku.
A na žádost PŘEDLOŽÍ doklady, na jejichž základě mzdu vypočetl. Předloží, ne že to zaměstnanci musí vytisknout a dát mu to. Navíc tento odstavec hovoří o výpočtu mzdy, tzn. předložení podkladů pro výpočet mezd, ne o výpočtu RZD. Takže jak jsem psala, může zajít za účetní a nechat si své RZD vysvětlit, tzn. podívají se na vyplněnou žádost o RZD a na doložené doklady a jestli výpočet sedí a třeba se zjistí, že něco zapomněla uplatnit (a třeba taky ne). Ale nemůže chtít, aby mu účetní tiskla a dávala nějaký formulář s výpočtem RZD.
Zaměstnanec si samozřejmě může výpočet překontrolovat nejprve sám, na to nepotřebuje vytištěný formulář s výpočtem. A pokud zjistí, že mu to vychází jinak, pak ať jde za účetní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 4. 2014 21:20
Prosím o konzultaci.
Zaměstnanec se domnívá, že zaměstnavatel mu špatně zúčtoval daň za r. 2013. Chtěl by vidět tiskopis o zúčtování daně. Podle jakého zákona a § má na něj právo, případně co ukládá zaměstnavateli jej zaměstnanci předložit.
V naší firmě je normální, že mzdová účetní tento dokument zaměstnanci předkládá společně s výplatním lístkem za období, ve kterém se daň zohlední