Dohoda o provedení práce

• (neregistrovaný)

14. 4. 2014 13:36

Dobrý den, mám s přítelem dítě staré 2 roky, se kterým jsem doma, dítě si uplatňuje v zaměstnání otec, dále se staráme o 2 děti školního věku, které mám z prvního manželství. Na úřadu práce nejsem vedená, nyní mám možnost si přivydělat na dohodu o provedení práce cca 4.000,-Kč. Mohu podepsat prohlášení k dani, tím bych měla zálohovou daň? Musím příští rok podávat daňové přiznání? Jde mi o to, že když si budu příležitostně takto nepravidelně celý rok přivydělávat, budu si moci při daňovém přiznání uplatnit další své 2 děti? A jak je to s platbou na zdravotní a sociální pojišťovnu? Zatím jsem nic neplatila, a nikdo mi nedokáže poradit, děkuji vám všem za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 4. 2014 13:45

Líba (neregistrovaný)

Re: Dohoda o provedení práce
      Prohlášení poplatníka podepište, nebudete mít povinnost podávat daňové přiznání. Letos je možné si DP podat a zahrnout do něj i DPP daněné srážkovou daní. Nárok na daňový bonus je při příjmu aspoň 4250,- Kč měsíčně (za rok 2014 je to 51000,-).

SP a ZP se odvádí z DPP nad 10000,- za měsíc. Na ZP se můžete přihlásit jako osoba celodenně pečující o dítě do 7 let nebo o 2 do 15 let, nebudete mít povinnost platit si ZP do minima.

• 14. 4. 2014 14:03

Diana1 (neregistrovaný)

Děkuji, jen nerozumím, že když podepíšu prohlášení, budu mít zálohovou nebo srážkovou daň, při příjmu do 10.000,-Kč?

• 14. 4. 2014 14:08

Líba (neregistrovaný)

Při podepsaném prohlášení je daň vždycky zálohová. Při podepsaném prohlášení si budete moci uplatnit měsíčně daňové zvýhodnění na děti, takže i v případě, že nedosáhnete na roční bonus, budou vám vyplaceny bonusy aspoň v měsících, kdy budete mít nárok na měsíční.

• 14. 4. 2014 14:25

Diana1 (neregistrovaný)

Ještě prosím o trpělivost, když podepíšu prohlášení a nahlásím děti, budu mít měsíční bonus, i když budu mít malou výplatu, nemusím podávat přiznání, a tím nebudu muset bonus "vracet" při přiznání, a bude po mně mzdová chtít nějaké potvrzení, že děti neuplatňuje někdo jiný? Nebo jaké papíry? Rozhodnutí soudu o přidělení dětí do své péče, nebo rodné listy? Na co se mám připravit? Děkuji velmi za ochotu.

• 14. 4. 2014 14:35

jasná. (neregistrovaný)

Musíte doložit rodné listy dětí a pokud vám byly děti svěřeny do péče, pak soudní rozhodnutí o svěření do péče.

• 14. 4. 2014 14:43

Líba (neregistrovaný)

>>>>>Dobrý den, mám s přítelem dítě staré 2 roky, se
      >>>>>kterým
      >>>>>jsem doma, dítě si uplatňuje v zaměstnání otec, dále
      >>>>>se staráme o 2 děti školního věku, které mám z
      >>>>>prvního
      >>>>>manželství.

>>>>Prohlášení poplatníka podepište, nebudete mít
      >>>>povinnost podávat daňové přiznání. Letos je možné si
      >>>>DP podat
      >>>>a zahrnout do něj i DPP daněné srážkovou daní. Nárok
      >>>>na daňový bonus je při příjmu aspoň 4250,- Kč měsíčně
      >>>>(za rok 2014 je to 51000,-).
      >>>>
      >>>>SP a ZP se odvádí z DPP nad 10000,- za měsíc. Na ZP
      >>>>se
      >>>>můžete přihlásit jako osoba celodenně pečující o dítě
      >>>>do 7 let nebo o 2 do 15 let, nebudete mít povinnost
      >>>>platit si ZP do minima.
      >>>>
      >>Při podepsaném prohlášení je daň vždycky zálohová.
      >>Při
      >>podepsaném prohlášení si budete moci uplatnit měsíčně
      >>daňové zvýhodnění na děti, takže i v případě, že
      >>nedosáhnete na roční bonus, budou vám vyplaceny
      >>bonusy
      >>aspoň v měsících, kdy budete mít nárok na měsíční.
      >Ještě prosím o trpělivost, když podepíšu prohlášení a
      >nahlásím děti, budu mít měsíční bonus, i když budu mít
      >malou výplatu, nemusím podávat přiznání, a tím nebudu
      >muset bonus "vracet" při přiznání, a bude po mně
      >mzdová chtít nějaké potvrzení, že děti neuplatňuje někdo
      >jiný? Nebo jaké papíry? Rozhodnutí soudu o přidělení
      >dětí do své péče, nebo rodné listy? Na co se mám
      >připravit? Děkuji velmi za ochotu.

Ano, děti si zapíšete do prohlášení, předložíte rodné listy a rozhodnutí soudu o přidělení dětí do péče. Potvrzení, že nikdo jiný neuplatňuje, nepotřebujete, protože nikdo takový není. Otec nežije s dětmi ve společné domácnosti a nový partner není manžel, takže uplatnit také nemůže.

Ano, měsíční bonus při odměně aspoň ve výši 4250,- Kčs dostanete a v RZD se nevrací ani v případě, že na roční bonus nebude nárok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).