Dodání IT plátci - dodání Bělorusko?

• (neregistrovaný)

14. 4. 2014 14:49

Dobrý den,

minulý týden jsme prodali zařízení italskému plátci DPH. Dopravu si Ital zařizoval sám.

Až následně jsme ale s hrůzou zjistili, že zařízení přímo od nás (ČR) vyvezl do Běloruska, tj. zařízení vůbec nešlo do Itálie, ale přímo do Běloruska.

Společně s námi takto dodávala vlastní zařízení i další firma z CZ, kterou známe a Ti jsou spokojení - mají IT DIČ a tím to pro ně končí.

Dle mého názoru není ale splněna podmínka §64 tj. zboží nebylo přepraveno do jiného členské státu? Tedy prodali jsme na území ČR a FÚ doměří DPH?

Co teď? Hrozí nám doměrek DPH, jak si myslím?

Prosím ostatní o zkušenosti a názory. Je to za poměrně dost peněz, proto řeším - možná zbytečně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 4. 2014 14:51

alli (neregistrovaný)

Re: Dodání IT plátci - dodání Bělorusko?
      hrozí vám doměrek, nemáte čím prokázat vývoz zboží dle §66
      zkuste požádat italskou firmu, zda vám zašle kopii vývozního JSD

• 14. 4. 2014 16:16

Vale (neregistrovaný)

*** dobrý den, kopii vývozního JSD už jsme si od nich vyžádali (je vystaveno v ČR, vývozce je ta italská firma, dovozce Bělorusku. Dobré je, že v popisu zboží v JSD je naše zboží "plynová komora s názvem naší firmy" + to další zařízení od jiné české firmy - už bez označení té firmy. Vývozní cena je ale naše zboží + to další zboží jiné české firmy. Dle čísla MRN lze prokázat, že zboží opustilo ČR.

Je to tedy takto dostačující, aby nám nebylo doměřeno DPH? Nejsme vývozce ...?

Jak deklarovat v přiznání k DPH, když nejsme vývozci? :-( Vyvezli oni pod svým italským DIČ. Když dám do DPH jako vývoz, tak FÚ obratem zjistí, že pod našim DIČ žádný vývoz nebyl?

Jako dodání do EU tedy v přiznání DPH dát nemohu? Docela by mě zajímalo, jak nákup zboží od nás budou Italové uvádět v přiznání - nemůžeme to z nich vytáhnout :-(

Máme od nich i kopii CMR, kde je znatelné, že nakládka proběhla u nás.

• 14. 4. 2014 16:48

alli (neregistrovaný)

neznám italský ZDPH, ale měl by být v tomto případě podobný jako český - nejde ani o dovoz, ani o pořízení zboží z EU, takže ho v přiznání neuvede
      zkuste si přečíst zápis z jednání koord. výboru - vývozcem může být za určtiých podmínek i kupující
      http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/2012KV_KDP_2_5_2012.pdf
      jde o specifický případ a pro správnou odpověď je třeba znát i kupní smlouvu, takže vám radím, abyste se obrátili na daňového poradce, který vám řekne, zda unesete důkazní břemeno při prodeji bez DPH

• 15. 4. 2014 11:13

Vale (neregistrovaný)

*** dobrý den, jste neuvěřitelná/ý :-) to je přesně náš případ ...
      Budu muset méně pracovat a více studovat :-( ještě jednou Vám velmi děkuji za Váš čas a pomoc.

Mám všechny důkazní prostředky (JSD - ověřeno MRN - vývoz ukončen, CMR - my jako nákladní místo a hned odvoz, jejich obchodní fakturu - Ital/Bělorus).

Dodávali jsme pod FCA.

Po prostudování KVDP jen otázka, kdo z nás uvedene jako vývoz? My nebo Ital? Já jsem pochopila, že by jsme to měli být my (do naší faktury dopíšeme místo dodání Bělorusko)?

Ital pak zřejmě uvede do svého přiznání DPH do nějakého obdobného řádku našemu ř. č. 26?

Prosím nemohla bych o posouzení stavu požádat vás? Samozřejmě placeně? Mohla bych Vám všechny dokumenty poslat mailem.

Ještě jednou moc děkuji.

V.

• 15. 4. 2014 11:58

alli (neregistrovaný)

vy uvedete jako vývoz,
      u Itala záleží na dodací podmínce - může uvést jako vývoz nebo spíše prodej s místem plnění mimo Itálii (obdoba našeho ř. 26)
      nezlobte se, ale nejsem daňový poradce ani odborník na tuto problematiku, takže opravdu raději kontaktujte daňového poradce ve vašem okolí

• 13. 5. 2014 9:28

Vale (neregistrovaný)

**** dobrý den, plnění jsem nakonec uvedla do ř. 22 - vývoz a právě mi volali z FÚ, že na řádku vývozu nemůžu v žádném případě uvést, protože vývoz je na DIČ Itala, že jsem to tedy vůbec neměla dávat do přiznání?

Ještě jednou jsem četla ten KV a hlavně k tomu stanovisko GFŘ a v závěru je uvedeno:
      "Samotný výstup zboží z ES, který není spojený s dodáním zboží nelze považovat za osvobozený dle § 66 ZDPH a neuvádí se v DAP"

Prosím o Váš názor, zda tedy v souladu s názorem FÚ neuvádět do přiznání? Písemně mi totiž nic samozřejmě nedají a nerada bych měla potom problémy :-(

Moc děkuji za Váš názor.

V.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).