Re: Pracovní doba a státní svátek
Moc tomu nerozumím: v létě máte směny 7,5 hodiny, ale přesto někdy směna činí 12 hodin. Je-li to tak, pak zaměstnavatel zřejmě změnil harmonogram pracovních směn a směnu ve svátek vám zrušil. O rozvržení pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel, jenom musí respektovat, že je povinen zaměstnance s ním seznámit (i se změnou) nejméně 2 týdny předem.
Přes léto dělám jen ranní od 6.00 do 14.00,ale vzhledem k tomu,že musíme někdy zaskakovat za někoho,kdo dělá směny 12 hodinové i přes léto,tak se stane,že děláme třeba 4 týdny jen ranní 7,5 hodin a pak jednu nebo 2 směny 12 ti hodinové a díky těm 2 směnám nám,prý nemáme nárok na placený svátek,který připadá na den,kdy by jsme byli v práci jen na 7,5 hodiny a byl to všední den.Tudíž máme hned o 7,5 hodiny v měsíce méně.Je tohle podle nějakého paragrafu nebo si to zaměstnavatel rozhoduje sám?
Už jsem psala, že o pracovní době a jejím rozvržení rozhoduje zaměstnavatel sám. Může podle potřeby měnit harmonogram pracovních směn, měnit délku směny apod. Já tomu rozumím tak, že pokud vyvstala na jeho straně potřeba, abyste konali práci v rámci 12hodinové směny v době, kdy jinak máte směny 7,5 hodiny (a máte placený svátek, který připadl na váš obvyklý pracovní den), rozhodl o změně v tom směru, že svátek není v tomto případě vaším obvyklým pracovním dnem a místo toho vám stanovil tu 12 hodinovou směnu.
Jestli jsem správně pochopila odpověď, tak zaměstnavatel s pracovní dobou 40 hod./týdně po - pá, může např. 2 týdny před dnem 21.4.2014 (svátek) změnit rozvržení směn na út.- pá se stanovenou prac. dobou 10 hod./denně a tím se vyhne placení náhrady za svátek, protože rozhodl o změně v tom směru, že svátek není v tomto případě obvyklým pracovním dnem a stejně tak může postupovat vždycky před svátky? Potom to zase změní na 8/40 a až se bude blížit další svátek, zase to změní ?
Vycházím z toho, že zaměstnavatel má pro změny harmonogramu důvody a že nezneužívá svého postavení na úkor zaměstnanců. Tazatel více nenapsal o oboru podnikání, takže odpovědi mohou být pouze obecné. Ale pokud bych měla pádné důvody, proč bych platila svátek a další směnu navíc, která by mohla být přesčasem? Já bych placení svátků zrušila, stejně tak všechny případy, kdy zaměstnanec nepracuje a náleží mu mzda.
Děkuji za odpovědi.Nezneužívá toho,je to prostě potřeba vystřídat nějakého zaměstnance.Jde vlastně spíš o to,že pak prostě těch 7,5 hodin chybí,když je svátek neplacený z důvodu byť jediné 12 hodinové směny.Šlo mě spíš o to,jestli je to tak v pořádku a koukám že je.Kolikrát člověk zjistí,že je něco jinak než je od zaměstnavatele prezentováno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 4. 2014 21:09
Dobrý den,pracuji ve firmě,kde děláme přes zimu ranní směna-noční směna(vše 12 hodin) a 2 dny volno.Přes léto děláme ranní(7,5 h) a když připadá státní svátek na všední den,tak jsme doma a máme ho placený,ale stačí,když uděláme v měsíci jen jeden den směnu ať noční nebo denní(12 h) a tento svátek už se nám nepočítá,nejdeme do práce,ale zárověň přicházíme o hodiny za tento den.Postupuje náš podnik správně nebo špatně.
Děkuji.