Změna z ČID na starobní

• (neregistrovaný)

16. 4. 2014 13:04

Zaměstnanec pobírá ČID a od 19.4.2014 se mění na starobní důchod. Stále zůstává zaměstnancem, stačí udělat odhlášky a přihlášky ZP a SP od 1.5.? Jinak se nic nemění, bude jinak jen zdanění? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 4. 2014 13:14

xJ (neregistrovaný)

Re: změna z ČID na starobní
      A proč byste odhlašovala? Na ZP je nahlášen kodem D a to mu zůstane a na OSSZ se to hlásí jenom v případě, že nepobírá důchod od ČSSZ. Na slevu na poplatníka bude mít ještě letos nárok také.
      Slevu na invaliditu, když mu to potvrdí FÚ.

• 16. 4. 2014 13:33

vladimira (neregistrovaný)

Děkuji, já jsem se dívala, že na ZP je přihlášen P, takže bych to měla nahlásit. A to znamená, že letos bude mít nárok na odpočet poplatníka, takže mu to mám měsíčně uplatňovat, ale příští rok nárok mít nebude?

• 16. 4. 2014 13:50

xJ (neregistrovaný)

Vy jste ho nenahlásila na ZP kodem D, když pobíral invalidní důchod?
      Na slevu na poplatníka nemá letos nárok ten starobní důchodce, který pobíral starobní důchod 1.1.2014.

• 16. 4. 2014 13:58

Mám tam P a ani kontrola z pojišťovny mě na to neupozornila. A opravdu by měl nárok na slevu na invaliditu, když mu ČID přešel do starobního? Psala jste, že musí mít potvrzení od FÚ, tomu nerozumím. Jsem vděčna za Vaše odpovědi. V.

• 16. 4. 2014 14:20

xJ (neregistrovaný)

zákon o daních z příjmů § 38l
      Způsob prokazování nároku na odečet nezdanitelné části základu daně, slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti u plátce daně

Nárok na poskytnutí slevy na dani podle § 35ba při stanovení daně nebo záloh prokazuje poplatník plátci daně potvrzením správce daně příslušného podle místa bydliště poplatníka o tom, že poplatník pobírá jiný důchod z důchodového pojištění43), u něhož jednou z podmínek přiznání je, že je invalidní ve třetím stupni, nebo o tom, že mu zanikl nárok na invalidní důchod pro invaliditu prvního, druhého nebo třetího stupně z důvodu souběhu nároku na výplatu invalidního důchodu a starobního důchodu, anebo je-li poplatník invalidní ve třetím stupni, avšak jeho žádost o invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně byla zamítnuta z jiných důvodů než proto, že není invalidní ve třetím stupni,

Co se týká ZP, neměl nikdy neplacené volno, nebo mzdu menší než minimální, tak že jste nemusela doplácet ZP do MVZ?
      Jinak platí:
      D - přiznání důchodu (starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého),- nástup důchodce do zaměstnání (oznámení se provede na dvou řádcích, na jednom kódem P, na druhém kódem D);

Plátce pojistného – stát
      Poživatel důchodu starobního,invalidního,vdovského, vdoveckého,
      sirotčího (může být přiznán jen nezaopatřenému dítěti).

• 16. 4. 2014 14:32

Co se týká ZP, výše uvedené skutečnosti nenastaly. Moc děkuji a přeji hezký den. V.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).