Re: Pojistná událost
Děkuji za odkaz, tento případ mám prostudovaný i jiné na tomto foru. Víte šlo mi o to, když dokážeme, že náklady na tuto škodní událost byly naší firmou vynaloženy až v roce 2014, jestli můžeme nechat pojistné plnění jako výnos v roce 2014. Přijde mi to logické, ale už jsem toho přečetla tolik, že si nejsem jistá. Prosím o vaše názory a předem moc děkuji.
Měli jste dne 31.12.2013 papír od pojišťovny, že bude platit?
Děkuji. K 31.12.13 jsme opravdu měli jen zápis o škodě a zjištění rozsahu škody. Nevím, jestli to potvrzuje plnění nebo ne.... pojistku platíme řádně a nikdy jsme s plněním problém neměli.....opravdu nevím....a co ta zásada náklady,výnosy - časová souvislost?
V tomto případě jde časová souvislost do háje. To, že platíte řádně a dosud jste neměli problém s plněním, nemusí být relevantní. Ale udělala bych to, jak píšete. Do výnosů zaúčtovala až v okamžiku, když budu mít doklad od pojišťovny, že bude plnit a v jaké výši. Takže rok 2014 (či další, podle rychlosti pojišťovny)
...
>>>>>>>>Děkuji za odkaz, tento případ mám prostudovaný i jiné
>>>>>>>>na tomto foru. Víte šlo mi o to, když dokážeme, že
>>>>>>>>náklady na tuto škodní událost byly naší firmou
>>>>>>>>vynaloženy až v roce 2014, jestli můžeme nechat
>>>>>>>>pojistné plnění
>>>>>>>>jako výnos v roce 2014. Přijde mi to logické, ale už
>>>>>>>>jsem toho přečetla tolik, že si nejsem jistá. Prosím
>>>>>>>>o vaše názory a předem moc děkuji.
>>>>>>>Měli jste dne 31.12.2013 papír od pojišťovny, že bude
>>>>>>>platit?
>>>>>>Škoda vznikla 13.10.2013, k tomu máme zápis ke škodě
>>>>>>z odpovědnosti + zjištění rozsahu škody ze dne
>>>>>>16.12.2013
>>>>Dala bych to do výnosů roku 2014 z důvodu, že k
>>>>31.12.2013 firma neměla od pojišťovny potvrzeno, že
>>>>pojišťovna bude plnit (pokud to odpovídá skutečnosti)
>>>Děkuji. K 31.12.13 jsme opravdu měli jen zápis o
>>>škodě a zjištění rozsahu škody. Nevím, jestli to potvrzuje
>>>plnění nebo ne.... pojistku platíme řádně a nikdy
>>>jsme s plněním problém neměli.....opravdu nevím....a co ta
>>>zásada náklady,výnosy - časová souvislost?
>>
>>V tomto případě jde časová souvislost do háje. To, že
>>platíte řádně a dosud jste neměli problém s plněním,
>>nemusí být relevantní. Ale udělala bych to, jak
>>píšete.
>>Do výnosů zaúčtovala až v okamžiku, když budu mít
>>doklad od pojišťovny, že bude plnit a v jaké výši.
>>Takže
>>rok 2014 (či další, podle rychlosti pojišťovny)
>>
>Milá tečko, jste moc a moc hodná. Velmi děkuji za vaše
>rady a čas. Přeji pěkný zbytek dne. Vypadá to, že i
>sluníčkový:-)
HT, ve vašem původním dotazu z 9.4.2014 bylo napsané, že náklady za opravu týkající se této pojistné události byly vynaložené a zaúčtované už v r. 2013, protože oprava musela být hned provedena. Tak jak to tedy je? Jaké náklady chcete k tomuto pojistnému plnění doložit z r. 2014? Dokazování bude na vás, ale pozor na to. Z toho co bylo vámi napsané mně vyplývá, že měl být zúčtován dohad do výnosů už v r. 2013.
Dobré ranko, Danielo K, to je právě to. V té hrůze, když to plnění přišlo na účet, jsem okamžitě psala na toto forum, aniž bych zjistila podrobnosti. Spletla jsem si to s jinou pojistnou událostí. Ta byla provedená i vyplacená v roce 2013. Tato byla nahlášená v roce 2013, ale opravovat se začala až v roce 2014. Majitel firmy mi i označil faktury z roku 2014, kterých se to týkalo a také mám úkolák, když tam naši zaměstnanci pracovali. Chtěla jsem to všechno ofotit, udělat interní doklad, ještě k tomu dopsat další podrobnosti, které se týkají této škody a zaúčtovat v roce 2014. Jak jsem již psala, s tím že náklady a výnosy by měli být ve stejném zdaňovacím období, jen nevím jestli to tak jde. Tečka psala, že důležité je, jestli jsme měli doklad od pojišťovny, že bude plnit, ten jsme dostali až v roce 2014. Na druhou stranu v roce 2013 jsme měli zápis o škodě a zjištění rozsahu škody, tak opravdu nevím......bude vám velmi vděčná, když mi poradíte. Předem moc děkuji.
Pojistná událost byla nahlášená v roce
>>2013, ale opravovat se začala až v roce 2014. Majitel
>>firmy mi i označil faktury z roku 2014, kterých se to
>>týkalo a také mám úkolák, když tam naši zaměstnanci
>>pracovali. Chtěla jsem to všechno ofotit, udělat
>>interní doklad, ještě k tomu dopsat další podrobnosti, které
>>se týkají této škody a zaúčtovat v roce 2014. Jak jsem
>>již psala, s tím že náklady a výnosy by měli být ve
>>stejném zdaňovacím období, jen nevím jestli to tak
>>jde.
>>Tečka psala, že důležité je, jestli jsme měli doklad
>>od pojišťovny, že bude plnit, ten jsme dostali až v roce
>>2014. Na druhou stranu v roce 2013 jsme měli zápis o
>>škodě a zjištění rozsahu škody, tak opravdu
>>nevím......bude vám velmi vděčná, když mi poradíte.
>>Předem moc
>>děkuji.
>
>Projděte si diskuzi v historii a pozorně si pročtěte
>příspěvky paní Alen1, včetně soudních rozsudků, na
>které posílala odkazy.
HT, dobrý den. Z hlediska účetního se také podívejte na ČÚS č.17 odst. 3.11.6., kdy se u pojistné události účtuje na dohadné účty aktivní a že je to i v případech, kdy pojišťovna nepotvrdila ke konci roku konečnou výši náhrady.
Aby vše mohlo být zúčtováno a následně i zdaněno až v následujícím roce, museli byste mít ke konci roku nějaké písemné podklady od pojišťovny, že pojišťovna z nějakého důvodu plnit nebude. Např. že vzniklá škoda je v pojistných výlukách, nebo je pojistná smlouva neplatná apod. To bohužel zřejmě nemáte, jen jste ke konci roku nevěděli, kdy a v jaké výši bude pojišťovna plnit. Proto mělo být v r. 2013 v důsledku pojistné události vzniklé v 10/2013 účtováno 388/648. Pokud účtováno nebylo, tak měl být alespoň z hlediska daní zvýšen daňový základ v daňovém přiznání.
To, kdy byly vynaloženy náklady na opravu vzniklé škody, nesouvisí
s účtováním (zdaněním) výnosů z pohledávky nebo dohadu za pojišťovnou v důsledku pojistné události.
Milá Danielo K., velmi Vám děkuji za vysvětlení. ČÚS č. 17 to říká jasně. Stále jsem doufala, že to budu moci nechat v roce 2014. TeĎ je mi jasné, že budu muset udělat dodatečné daňové přiznání. Přeji Vám pěkný den, a ještě jednou Vám moc děkuji za rady a váš čas. Bez Vás bych udělala velkou chybu. Děkuji. HT
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 4. 2014 8:06
Dobrý den, vracím se k případu pojistné události, která se stala v roce 2013. Plnění přišlo v roce 2014. Dohadná pol. nebyla v roce 2013 vytvořena. Zjišťovana jsem z jakého důvodu. Bylo domluveno, že k odstranění pojistné události dojde až v roce 2014. Všechny náklady na opravu byly vynaloženy až v roce 2014 a i v tomto roce jsou zaúčtované. (faktury, daňové doklady a mzdy zaměstnanců). Prosím o radu, jestli je to tak možné. Děkuji.