Re: zúčtování záloh FO
Tak to měli opravit a strhnout vám to ještě před RZD. To je jednoznačně chyba účetní.
§38 i):
"Dlužnou částku na dani......., která vznikla zaviněním plátce daně, může srazit plátce daně ze mzdy poplatníka, pokud neuplynuly 2 roky od konce lhůty pro podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti."
Penále zaplatí zaměstnavatel a může ho vymáhat po tom, kdo to zavinil. Možná nejste tak úplně bez viny. Chtělo by to vidět, co je přesně napsáno v prohlášení a kdy jste odevzdal zápočtový list. A pro příště si kontrolovat výplatní pásky, protože i účetní se může splést. Kdybyste na chybu přišli hned, nemusel z toho být problém.
Co přesně jste uvedla v Prohlášení poplatníka daně u nového zaměstnavatele na první straně pod I. zdaňovací období?
Rok 2013 ?
Období od měsíce, kdy jste nastoupila ?
Období od následujícího měsíce, kdy jste nastoupila ?
Podepsala jste v Prohlášení poplatníka daně u nového zaměstnavatele na druhé straně pod II. Prohlašuji, že současně neuplatňuji za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období nárok na slevy na dani podle § 35ba zákona u jiného plátce daně a že současně na stejné období kalendářního roku jsem nepodepsala u jiného plátce prohlášení k dani.. ?
Pokud jste podepsala, že uplatňujete slevu a zároveň že jste nepodepsala jinde, a nebyla to pravda, je chyba na Vaší straně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 4. 2014 9:27
Dobrý den,
když podepíšu do 15.2. že chci, aby mi poslední zaměstnavatel provedl zúčtování daní, pak je odpovědnost na něm?
A když ho neprovede? S tím, že bych měla doplatek na dani a je to tedy pro mne výhodnější? Co potom?
Díky za radu, nerada bych si něco zavařila.