Re: nerovnoměrně rozvržená pracovní doba
Rozlišení pracovní doby rozvržené rovnoměrně a nerovnoměrně je po změně právní úpravy jednoduché - záleží na tom, zda zaměstnavatel rozvrhuje či nerozvrhuje na jednotlivé týdny stejný počet hodin. Jak to popisujete, tak v prvním týdnu mají 54 hodin (5*6+24), v druhém týdnu 30 hodin. U PD rozvržené nerovnoměrně musí zaměstnavatel stanovit vyrovnávací období, během kterého zaměstnanec počet hodin vyrovnává a je povinen odpracovat počet hodin, který je dán výsledkem stanovená týdenná PD * počet týdnů vyrovnávacího období. Zda se jedná o přesčasovou práci, se pozná až po skončení vyrovn. období. Nemáte-li tam jinou změnu, tak mi vychází moc hodin (84 na 2 týdny, tj. 42 na 1 týden). Nekontrolovala jsem, zda v tom prvním týdnu mají zaručený odpočinek v týdnu, neuvádíte začátek a konec směn, ani se nedá posoudit, zda jsou pro zkrácení odpočinku na24 hodin splněny podmínky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 4. 2014 8:22
Dobrý den, moc prosím o radu. Zaměstnanci pracují v jednom týdnu v ranních směnách od pondělí do pátku 6 hodin denně( bez přestávky)a v sobotu a v neděli mají ranní i odpolední, tj. každý den 12 hodin. Další týden mají odpolední opět po 6ti hodinách denně a sobotu neděli volnou. Jedná se o živočišnou výrobu - dojičky. jde v tomto případě o nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu? Zaměstnavatel k tomu doposud přistupoval jako k rovnoměrné, mě se to tak nejeví, ale nemám s nerovnoměrnou žádné zkušenosti. Každý měsíc mají přesčasy, ale s jejich souhlasem a do možného limitu.Prosím poradťe. Moc Děkuji.