Nerovnoměrně rozvržená pracovní doba

• (neregistrovaný)

23. 4. 2014 8:22

Dobrý den, moc prosím o radu. Zaměstnanci pracují v jednom týdnu v ranních směnách od pondělí do pátku 6 hodin denně( bez přestávky)a v sobotu a v neděli mají ranní i odpolední, tj. každý den 12 hodin. Další týden mají odpolední opět po 6ti hodinách denně a sobotu neděli volnou. Jedná se o živočišnou výrobu - dojičky. jde v tomto případě o nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu? Zaměstnavatel k tomu doposud přistupoval jako k rovnoměrné, mě se to tak nejeví, ale nemám s nerovnoměrnou žádné zkušenosti. Každý měsíc mají přesčasy, ale s jejich souhlasem a do možného limitu.Prosím poradťe. Moc Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 4. 2014 11:29

VH

Re: nerovnoměrně rozvržená pracovní doba
      Rozlišení pracovní doby rozvržené rovnoměrně a nerovnoměrně je po změně právní úpravy jednoduché - záleží na tom, zda zaměstnavatel rozvrhuje či nerozvrhuje na jednotlivé týdny stejný počet hodin. Jak to popisujete, tak v prvním týdnu mají 54 hodin (5*6+24), v druhém týdnu 30 hodin. U PD rozvržené nerovnoměrně musí zaměstnavatel stanovit vyrovnávací období, během kterého zaměstnanec počet hodin vyrovnává a je povinen odpracovat počet hodin, který je dán výsledkem stanovená týdenná PD * počet týdnů vyrovnávacího období. Zda se jedná o přesčasovou práci, se pozná až po skončení vyrovn. období. Nemáte-li tam jinou změnu, tak mi vychází moc hodin (84 na 2 týdny, tj. 42 na 1 týden). Nekontrolovala jsem, zda v tom prvním týdnu mají zaručený odpočinek v týdnu, neuvádíte začátek a konec směn, ani se nedá posoudit, zda jsou pro zkrácení odpočinku na24 hodin splněny podmínky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).