Re: Fakt lze přefakturovat poštovné bez
Dobrý den,
napadá mě pouze § 36 odst. 11, ale musím říct, že jsem to v praxi nikdy nevyužil.
Takže by teoreticky šlo, že pokud jim zboží dorazí od např. PPL 100+DPH, tak si DPH neuplatní a přefakturují taky bez DPH, ale opravdu říkám, že jsem to nikdy neřešil v praxi.
Jen upozorňuji, že podle vyjádření MF, na které upozornila jiná diskutující, viz http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/informace-stanoviska-a-sdeleni/zaklad-dane/informace-k-36-odst-11-677
(zejména pak jednoznačný poslední odstavec) uvedené ustanovení pro přeúčtování poštovného bez DPH legálně použít nelze.
Tyto odpovědi mám nejradši...
už jste si zkusila požádat o daňový doklad?
Posíláte balíky ?
Je zajímavé že v ceníku mají ceny bez DPH např.
http://www.ceskaposta.cz/sluzby/baliky/cr/balik-na-postu
ale to asi dělají jen proto, že je to baví rozepisovat, že
Jen upozorňuji, že podle vyjádření MF, na které upozornila jiná diskutující, viz http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/informace-stanoviska-a-sdeleni/zaklad-dane/informace-k-36-odst-11-677
(zejména pak jednoznačný poslední odstavec) uvedené ustanovení pro přeúčtování poštovného bez DPH legálně použít nelze.
I z krátké diskuse vidím, že v tom teda úplně jasno není.
Zákon je jedna věc a jeho výklad při finanční kontrole může být různý. Proto prosím spíše o praktické zkušenosti z případné finanční kontroly u reálné "obhajoby" takových faktur.
Taky by mě docela zajímalo jak spolehlivě předem zjistit přesnou cenu konkrétní zásilky. Fakturu zákazníkovi totiž logicky musím vystavit dřív než dostanu doklad od České pošty. Můžu si to sice orientačně zjistit podle ceníku ČP, ale když to na poště zváží o gram jinak než já (a když to bude na hraně, poštovné vyjde jinak), všechno je špatně a je to v řiti...
Úplně nejlepší by bylo, kdyby ty daňové výjimky pro komerční produkty České pošty zrušili a byl by klid (ostatně je to i diskriminační vůči normálním dopravcům), ale pokud ta možnost existuje, je samozřejmě nerozumné dát dobrovolně prostor konkurenci, která tuhle možnost využívá.
Nejsou jen Obchodní balíky. Posílat kupříkladu kablík nebo baterku do mobilu jako Obchodní balík je nesmyslné. To přece není skoro nikdo ochoten nezaplatit a jde hned ke konkurenci, která to posílá jako cenné psaní, doporučený balíček, případně cenný balík.
Opravdu nevím co a jak poslat (využíváme i mediaservis) , sama neumím ani nalepit známku.
Co se týká DPH a poštovného "bez " tak zde máte odpověď přímo z ministerstva a i když to někdo dělá blbě už 100 let, tak to znamená, jen že na něj dosud nepřišli.
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/informace-stanoviska-a-sdeleni/zaklad-dane/informace-k-36-odst-11-677
"Pokud plátce uskutečňuje dodání zboží jehož součástí je i odeslání poštou, a nakoupená poštovní služba je nákladem nebo výdajem plátce, plátce uskutečňuje dodání zboží s odesláním, a proto podle § 36 odst. 3 písm.e) ZDPH zahrnuje nakoupenou poštovní službu do základu daně u dodání zboží jako vedlejší výdaj.
Jestliže plátce nakoupenou poštovní službu samostatně „přeprodává“, musí uplatnit daň na výstupu, protože poskytnutí poštovní služby je osvobozeno od daně podle § 52 ZDPH pouze při poskytnutí držitelem poštovní licence."
Pokud je to oficiální vyjádření MF, dovoluji si to uzavřít s tím, že MF považuje výše popsaný postup za krácení daně a plátce DPH musí i poštové fakturovat s DPH, a to i u přeúčtování poštovného, jež má Česká pošta a.s. dle zákonem stanovené výjimky od DPH osvobozeno. Ta možnost by se mi líbila, pokud by byla legální, ale do konfliktu s oficiálním výkladem MF fakt nejdu.
Každopádně díky všem za názory.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 4. 2014 9:15
Objednal jsem si zboží v e-shopu a přišla mi od nich faktura, kde zboží bylo účtováno s DPH, zatímco poštovné bez DPH s poznámkou "přefakturace služeb". Prodejce je plátcem DPH a není to Česká pošta a.s. Nejdřív jsem na to koukal jako ve snu a naspal jsem jim, že to mají špatně, že jako plátci DPH bohužel musejí oni DPH koncovým zákazníkům DPH napočíst. Pravili, ale že to je v pořádku a že to dokonce konzultovali se svým správcem daně. Opravdu je to legální?
Setkal jsem se s tím úplně poprvé (a to nakupuji na různých e-shopech docela dost) a ptám se hlavně proto, že mám sám malý e-shop, jsem plátce DPH a po něčem takovém celá léta (zatím marně) toužím. Opravdu jsme my všichni ostatní tak hloupí, že zdražujeme koncovým zákazníkům poštovné o DPH úplně zbytečně a dávame tak výhodu chytřejší konkurenci?
Díky moc za odpověď.