Re: volno na "případovou konferenci"-pro
paní jasná, paní mi mává přednosem tímto odkazem, § 38 odstavec 7
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1999-359#f3949686
a tímto textem vytisklým z internetu:
Účast přizvaných osob na případové konferenci se považuje za jiný úkon v obecném zájmu, při kterém vzniká povinnost zaměstnavatele uvolnit zaměstnance k účasti na tomto jednání a zúčastněným osobám vzniká právo na náhradu mzdy nebo na náhradu ušlého výdělku obdobně jako v případě účasti na jednání komise pro sociálně-právní ochranu dětí podle § 38 odst. 7 zákona č. 359/1999 Sb.
můžete mi říct, jak tomu rozumíte vy? Děkuji
jenže ušlý výdělek se poskytuje lidem a cituji " kteří nejsou v pracovním poměru ani v poměru obdobném pracovnímu poměru, jsou však výdělečně činní, přísluší náhrada ušlého výdělku za dobu výkonu funkce člena komise v jimi prokázané výši..." a ve větě před tím se píše, že jim přísluší náhrada mzdy, nepíše se o ušlém výdělku
ale nejdříve mě napadlo to samé co vás, že to bude platit ten obecní úřad, tak nevím......
zde máte ten § 38, odst. 7
7) Účast členů komise a osob uvedených v odstavci 5 na jednání komise je jiným úkonem v obecném zájmu,39) při němž náleží členům komise a osobám uvedeným v odstavci 5 písm. c) až g) náhrada mzdy (platu). Členům komise a osobám uvedeným v odstavci 5, kteří nejsou v pracovním poměru ani v poměru obdobném pracovnímu poměru, jsou však výdělečně činní, přísluší náhrada ušlého výdělku za dobu výkonu funkce člena komise v jimi prokázané výši, nejvýše však 120 Kč za hodinu nebo 1 020 Kč za jeden den. Členům komise a osobám uvedeným v odstavci 5 náleží náhrada jízdních výdajů v prokázané výši; způsob dopravy určí předseda komise. Náhradu jízdních výdajů a náhradu ušlého výdělku vyplácí obecní úřad obce s rozšířenou působností.
no bohužel asi patří , neuvěřitelné, co všechno má zaměstnavatel sponzorovat
c) zástupce
1. poskytovatele zdravotních služeb, školy, kterou dítě navštěvuje, školského nebo ústavního zařízení nebo jiného zařízení,
2. zaměstnavatele dítěte nebo právnické osoby, u které se dítě připravuje na budoucí povolání,
3. pověřených osob,
4. občanských sdružení, církví a dalších právnických osob;
d) fyzické osoby, pokud jsou
1. zřizovateli škol nebo jiných zařízení uvedených v písmenu c) bodu 1,
2. zaměstnavateli dětí nebo se u nich dítě připravuje na budoucí povolání,
3. pověřenými osobami;
e) soudce;
f) státní zástupce;
g) jiné fyzické osoby;
je-li to účelné k objasnění rozhodujících skutečností.
Čtete správně - je to úkon v obecném zájmu, takže zaměstnavatel je povinen nepřítomnost zaměstnance v práci omluvit (za podmínky, že jednání nemohlo proběhnout mimo PD zaměstnance). Já bych měla za to, že pokud má dotyčná dítě svěřeno do péče, pak je osobou dle odst. 5 b) a náhrada jí nenáleží. Pokud by to bylo jinak a zaměstnavatel byl povinen náhradu vyplatit, má možnost podstupovat podle § 206 odst. 3 ZP a trvat na refundaci vyplacené náhrady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 4. 2014 10:11
Dobrý den,
prosím vás, zaměstnankyně přišla s tím, že jde na sociálku na "případovou konferenci", a že je to volno s náhradou mzdy, že je to v obecním zájmu. Nikdy jsem o tom neslyšela a nic moc k tom nemůžu najít.
Má opravdu nárok na placené volno a co musí doložit pro prokázání nároku na toto volno?
Moc děkuji.