Re: Je činnost v roce ukončení RP vedlej
Co vím, podnikání má oficiálně obnovené až od září 2013 (dokonce ani ne od 1.9., ale někdy uprostřed září). Do té doby (mezi ukončením RD a obnovením podnikání) pobírala podporu v nezaměstnanosti, pak na ni zratila nárok, tak to zkusila jinak. Fakt výborná motivace, aby se člověk zkoušel postavit na vlastní nohy :-(
Měla by zjistit, co přesně uvedla v Přehledu. Snad má kopii.
V období 01-08/2013 neměla uvádět v bodu 2. nic, žádné křížky - nepodnikala. V 09-12/2013 OSVČ hlavní, takže křížky 9 + 10 + 11 + 12
Minimum, co měla platit za 4 měsíce 7.559,-Kč. Vychází Vám to také tak?
Ano, to je bohužel to co po ní ČSSZ chce + penále. V KALENDÁŘNÍM ROCE 2013 (i když jen v lednu a únoru, kdy ještě nepodnikala) ale MĚLA NÁROK NA RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK a pak tedy podle odst. 6 zákona 155/1995sb. § 9, vykonávala vedlejší činnost.
Odstavec 7 by sice mohl být chápán jako omezení, že pokud v době podnikání (září-prosinec) na rodičovský příspěvek nárok neměla, ale podle mě je to omyl. V paragrafu 7 je podmínka v tom smyslu, že činnost je vedlejší "pokud současně trvaly skutečnosti uvedené v odstavci 6". A skutečnost, že V KALENDÁŘNÍM ROCE 2013 MĚLA NÁROK NA RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK, trvala bez jakékoli pochybnosti po celý rok 2013.
A totéž umožňuje i formulář přehledu. Ani tam není rozlišeno v kterých měsících měla nárok na RP (je tam jeden křížek na celý rok).
Nezpochybňuji, že to zákonodárce zřejmě myslel jinak, ale mají to napsat správně. Podle mě výklad nevýklad, "skutečnosti uvedené v odstavci 6", je-li rozhodným odbobím explicitně KALENDÁŘNÍ ROK, v jejím případě TRVALY a to sotva může někdo zpochybnit. Prostě tím, že v tom odstavci 6 mají tu podmínku na KALENDÁŘNÍ ROK, že je to možné vykládat úplně klidně i tak, že pokud nárok na RP v kalendářním roce trval (třeba na jeden jediný den v tom roce), pro celý rok je možné považovat činnost za vedlejší.
Čili podle mě, když vyplní Přehled tak, že zaškrtne za září-prosinec VEDLEJŠÍ ČINNOST a jako důvod NÁROK NA RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK, podle zákona zákona 155/1995sb. § 9 (resp. odstavců 6 a 7), v žádném případě nelže. Je to asi zralé na novelizaci, ale dokud takový paskvil platí ...
Ano, přesně tak, stačilo (podobně jako si důchodci přerušovali k 1.1. důchod, aby měli nižší daně). Typická díra v zákoně. Než ji zákonodárci zalepí, považoval bych takový postup za naprosto legální.
Na "duch zákona" se nehraje, rozhoduje "litera zákona". Navíc, chtít po někom zaplatit na pojistném víc než třeba i reálně vydělal je z lidského pohledu pěkná všivárna, takže ani etický problém bych s tím neměl. A ten kdo výdělek opravdu měl to obejít tak jako tak nemůže (pojistné má vysoké, minimum překročí i tak), takže opravdu, nemám s použitím tohoto výkladu ani ten nejmenší etický problém ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 4. 2014 18:06
Známá pobírala za leden a únor 2013 rodičovský příspěvek. V září 2013 si obnovila živnost (do té doby několik let pozastavenou) a měla do konce roku několik malých příjmů (řádově jen jednotky tisíc Kč).
V přehledu pro ČSSZ za rok 2013 uvedla, že vykonávala podnikatelskou činnost jako vedlejší a odvedla pojistné jen z reálně vydělané částky. Teď jí ale přišel z ČSSZ dopis s pruhem, že prý bububu, a ať hezky dovalí minimální pojistné za rok 2013 + penále, protože to měla klasifikovat jako hlavní činnost. Je z toho na prášky, protože tolik ani nevydělala, ale já ji klidním, že se dáma z ČSSD nejspíš sama uťala, protože v zákoně je jasně psáno, že "vedlejší činnost vykonává ten kdo V KALENDÁŘNÍM ROCE (...) POBÍRAL RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK", což ona opravdu pobírala. Jen si prý není jistá zdali v přehledu zaškrtla to pobírání rodičovského příspěvku, ale i to se pořád dá snadno vyřešit opravným přehledem (navíc to může stihnout ještě do konce dubna).
Známá se ale obává dohadovat s pracovnicí ČSSZ, s tím, že výklad zákona je určitě takový, že musí jít o souběh rodičovské jenom v měsících kdy už podnikala, a aby si ještě nepohoršila...
Na mě samotného nedá (nejsem právník ani účetní). Prosím, pomozte mi s argumenty. Má smysl zabojovat a opravit to, že? :-)
P.S. Samozřejmě je mi jasné, že jen samotný fakt, že muset odevzdat sociálce víc než co reálně vydělám je pěkná všivárna, jí nepomůže. Tady ale myslím je i z formálního hlediska v právu.