Re: TZ a opomenuté zvýšení ceny - odpisy
Buď jste mohli celou částku 32k zahrnout do nákladů (pokud celkové technické zhodnocení nepřesáhlo 40k) a se vstupní cenou nehýbat, nebo jste mohli odpisovat i toto "malé technické zhodnocení" a odpovídajícím způsobem upravit vstupní cenu. Napadá mne, že pokud používáte daňové rovnoměrné odpisy, pak by celkem nic nestalo, protože v případě rovnoměrných odpisů nemusíte uplatnit celou částku odpisu, a letos by se jenom opravila vstupní cena a odpisový plán. Na daně v minulých obdobích by to vliv nemělo. A to zajímá berňák nejvíc.
>>>>Prosím,
>>>>
>>>>jak si poradit s tím, když v roce pořízení DHM bylo
>>>>zároveň provedeno TZ ke konci roku v celkové výši cca
>>>>32tis.
>>>>Bohužel jsme s účetní poradkyní opomněly tuto
>>>>skutečnost nějak zaúčtovat a odpisy se nám počítají
>>>>stále z
>>>>ceny pořízení. Nikoliv z ceny po TZ.
>>>>Lze to vůbec nějak.
>>>>Děkuji
>
>Buď jste mohli celou částku 32k zahrnout do nákladů
>(pokud celkové technické zhodnocení nepřesáhlo 40k) a se
>vstupní cenou nehýbat, nebo jste mohli odpisovat i
>toto "malé technické zhodnocení" a odpovídajícím způsobem
>upravit vstupní cenu. Napadá mne, že pokud používáte
>daňové rovnoměrné odpisy, pak by celkem nic nestalo,
>protože v případě rovnoměrných odpisů nemusíte uplatnit
>celou částku odpisu, a letos by se jenom opravila
>vstupní cena a odpisový plán. Na daně v minulých obdobích
>by to vliv nemělo. A to zajímá berňák nejvíc.
Opravdu moc děkuji, takže můžu letos dodatečně zvýšit VC o těch 32tis. a tím by to bylo vyřešené. I když se to mělo provést v roce 2012? Ještě Vás poprosím, kdyby se to nestalo v roce zařazení majetku, ale třeba další rok, můžu postupovat obdobně? Tam už přeci jenom to TZ zhodnocení nevstoupí přímo do ceny bytu, ale jedná se opravdu o TZ. Bohužel jsem v tomhle tak trochu samouk a s pomocnou účetní jsme to opomněly. Zjistila jsem ještě u jednoho bytu, že zařazen byl v roce 2012 a v roce 2013 bylo provedeno TZ v hodnotě 11tis. Děkuji
Ještě jednou děkuji, už jsem si to dohledala. Nakonec jsem to měla dobře, jenom jsem se v tom zamotala a díky tomu, že jsem to dávala rovnou na 021/042, tak si to SW přelouskal sám. Jsem pitomá a Vám moc děkuji za ochotu a přeji krásné dny a víken!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 4. 2014 9:40
Prosím,
jak si poradit s tím, když v roce pořízení DHM bylo zároveň provedeno TZ ke konci roku v celkové výši cca 32tis.
Bohužel jsme s účetní poradkyní opomněly tuto skutečnost nějak zaúčtovat a odpisy se nám počítají stále z ceny pořízení. Nikoliv z ceny po TZ.
Lze to vůbec nějak.
Děkuji