Re: péče o ZTP III stupeň
V Praze pravděpodobně pochopili, že je to váš děda, nebo se domnívali, že žijete ve společné domácnosti. Těžko říci.
Všude se píše: "pokud osoba, která je závislá na pomoci jiné osoby, je osobou blízkou, nebo žije s OSVČ ve společné domácnosti, není-li osobou blízkou."
155/1665 Sb. § 24
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 4. 2014 21:45
Dobrý den, mám takový dotaz. Jsem OSVČ která pečuje už několik let o osobu ZTP III stupeň. Je to děda mého přítele.
žijeme o vesnici dál. Minulý rok jsem si obnovila živnost a na sociálce v Praze jsem doložila péči. a bylo mi řečeno že je živnost jakoby na vedlejší příjem a nespadám do záloh, pouze podle výdělku. v rámci roku jsem se přestěhovala na vesnici a OSSZ pod kterou nyní spadám mi tuto péči neuznala z důvodu, že nejsem přímá příbuzná a že nemám trvalé bydliště stejné jako děda a teď musím celý rok zpětně doplatit. Je to opravdu tak? Proč už mi tohle nebylo řečeno předtím v Praze. teď nevím kde je pravda? Nepostačí třeba když děda na OSSZ zajede se mnou a podepíše čestné prohlášení že o něj pečuji?
děkuji za odpověd