Navýšení vyměřovacího základu - DPČ

• 28. 4. 2014 14:43

Dobrý den, prosím o odpověď na otázku, zda musím navýšit vyměřovací základ na zákonné minimum 8.500 Kč pro odvod zdravotního pojištění u zaměstnance, který je zaměstnán na DPČ a pokud jeho mzda za daný měsíc nedosahuje této výše, nebo jestli se zdrav. pojistné počítá vždy jen čistě z odpracovaného základu. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 4. 2014 15:01

vlalet (neregistrovaný)

Re: Navýšení vyměřovacího základu - DPČ
      záleží na tom, jestli má ještě nějaký PP, ze kterého odvádí ZP nebo jestli není plátcem ZP za něj stát (student, důchodce apod.)

• 29. 4. 2014 7:19

Dáša

ano, má ještě jiný pracovní poměr ze kterého odvádí ZP. V tom případě tedy navyšovat vyměřovací základ nemusím že? A tedy v případě, že by žádný jiný prac. poměr neměl, ani by za něj plátcem nebyl stát, v takovém případě vyměřovací základ navýšit musím. Doufám, že jsem to takto pochopila správně. Jen se ještě zeptám, v případě navýšení vyměřovacího základu se pak výpočet daně z příjmů provádí z toho skutečného, nebo navýšeného vyměřovacího základu?

• 29. 4. 2014 7:22

vlalet (neregistrovaný)

ano, pochopila jste správně, měla byste mít potvrzení z jeho pracovního poměru, že za něj odvádějí ZP v zákonné výši. Daň počítáte ze skutečného příjmu.

• 29. 4. 2014 7:36

Dáša

výborně, tak jsem moc ráda, že v tom mám už jasno, děkuji moc za pomoc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).