Re: SkyLink odmítá poskytnout daňový dok
>Provozovatel služby SkÿLink, M7 Group S.A., odmítá
>poskytovat své služby podnikatelským subjektům, resp.
>domítá jim proti platbě vystavit daňově uznatelný
>doklad.
>
>Na můj dotaz odpověděli toto: "Služby Skylink jsou
>poskytovány výhradně fyzickým osobám. Služby jsou
>aktivovány na základě uhrazení předplatného nebo Servisního
>poplatku. Nevystavujeme, ani jsme nevystavovali faktury
>k úhradě, nebo zálohové faktury. Na přijaté platby
>nejsou podle platných Všeobecných obchodních podmínek
>vystavovány daňové doklady, ale potvrzení o přijaté
>platbě, které jsou po připsání platby dostupné on line v
>části Přehled dokladů na Vašem uživatelském účtu."
>
>Je to vůbec legální? Mám za to, že i zahraniční firma,
>pokud má zákazníky v ČR, by měla mít povinnost
>vystavovat daňové doklady. Ostatně, i fyzická osoba má podle
>mě právo požadovat po poskytovateli služby daňový
Podle mě plátce nemusí vystavit daňový doklad nepodnikající fyzické osobě, viz §28/1
>doklad. Dělá to na mě dojem obrovského daňového úniku.
>Opravdu je legálně možné mít firmu v cizině, nechat si
>přitom platit zákazníky v ČR (v korunách na účet u české
>banky) a vyhnout se tak úplně zdanění v ČR (jak DPH,
>tak z příjmu)?
>
>Pokud by to tak bylo, mohl by mít taky třeba opravář
>praček sídlo v Lucembursku a v ČR jenom telefon,
>p.o.box a účet (ani ten by vlastně asi mít nemusel), za
>přijaté peníze by vydával potvrzení o přijaté platbě a
>danil vše v Lucembursku?
No dobře, ale může (smí) takto účelově (z důvodu daňového úniku) vyloučit podnikatelské subjekty z užívání služeb obecné povahy?
Může vůbec nějaká firma, ať už naše nebo zahraniční, která prodává zboží či poskytuje služby na území ČR, odmítnout plnění z důvodu, že jde o podnikatelský subjekt? Nenapadá mě žádný ospravedlnitelný motiv považovat takovou diskriminaci za legální. A tady konkrétně je navíc zřejmé, že jediným motivem k takovému jednání je daňový únik.
Tady v tomhle bordelu se asi fakt dá očůrat úplně všechno :-(
>>Podle mě plátce nemusí vystavit daňový doklad
>>nepodnikající fyzické osobě, viz §28/1
>
>No dobře, ale může (smí) takto účelově (z důvodu
>daňového úniku) vyloučit podnikatelské subjekty z užívání
>služeb obecné povahy?
>
>Na druhé straně - opravdu je sledování sportovních a erotických kanálů výdaj sloužící k dosažení příjmů?
Záleží na tom, v jakém oboru podnikáte. Jisté je ale to, že daňovou uznatelnost by neměl posuzovat Skylink.
V této souvislosti by mne spíš zajímalo, jak je možné, že tzv. "antimonopolní úřad" povolil fúzi firem, které jsou mají na trhu postavení jedničky a dvojky.
A jé. Podle sebe soudím tebe, že? :-D Kdo tu proboha mluví o sportovních a erotických kanálech? Jde o tzv. "servisní poplatek", což je poplatek, aby karta fungovala na dekódování základních programů, které jsou v pozemním vysílání úplně volně (ČT1, Prima, Nova...).
Aspoň jednu kartu na firmu potřebujeme, protože se zabýváme prodejem a servisem satelitních přijímačů. Technik musí mít např. možnost ověřit jestli je přístroj schopen dekódovat kódované satelitní programy (nekódovaných je jako šafránu, na nich by nevyzkoušel nic). Chcete snad tvrdit, že si pro takový účel má pořídit svou vlastní soukromou dekódovací kartu, jen proto, že pánové a dámy ze SkyLinku se rozhodli daňově optimalizovat?
Zásadně takovou diskriminaci odmítám a podávám podnět pro prošetření podezření na krácení daně.
>>>Na druhé straně - opravdu je sledování sportovních a
>>>erotických kanálů výdaj sloužící k dosažení příjmů?
>
>A jé. Podle sebe soudím tebe, že? :-D Kdo tu proboha
>mluví o sportovních a erotických kanálech? Jde o tzv.
>"servisní poplatek", což je poplatek, aby karta
>fungovala na dekódování základních programů, které jsou v
>pozemním vysílání úplně volně (ČT1, Prima, Nova...).
>
>Aspoň jednu kartu na firmu potřebujeme, protože se
>zabýváme prodejem a servisem satelitních přijímačů.
>Technik musí mít např. možnost ověřit jestli je přístroj
>schopen dekódovat kódované satelitní programy
>(nekódovaných je jako šafránu, na nich by nevyzkoušel nic).
>Chcete snad tvrdit, že si pro takový účel má pořídit svou
>vlastní soukromou dekódovací kartu, jen proto, že
>pánové a dámy ze SkyLinku se rozhodli daňově
>optimalizovat?
>Ach jo. A to je v tomto případě takový problém ten servisní poplatek hodit do nákladů? Nám Skylink posílá potvrzení o zaplacení
na firmu, DPH neřeším, beru to jako nákup od neplátce, když nemám daňový doklad. Není to sice úplně tip top, když maj to sídlo bůhvíkde, ale co dělat.
Takže se konečně dostáváme ke konstruktivnímu řešení problému. A neměl by člověk mít šanci to zaúčtovat "tip top", pokud to chce mít "tip top"? Neplátce DPH to prokazatelně není. Je to plátce DPH z jiné země EU. Podle mě by nejlíp udělali kdyby měli v ČR nejen bankovní účet, ale taky řádně zřízenou pobočku. Když tu mají statisíce klientů, nevidím důvod proč to neudělat. Tedy kromě toho daňového úniku...
Mimochodem, zatím nikdo nereagoval na ten příklad s opravářem praček se sídlem v Lucembursku. Opravdu jde odvod DPH takhle ojebat a je to legální? Pokud ano, vážně o takovém modelu uvažuju. Kdo by nechtěl být o 15% levnější než konkurence?
No tak tedy u opraváře praček (na IČO) bylo došlo k zastření skutečného stavu stavem pouze formálně právním, na což už jsou postihy, postaru to bylo v zákoně o správě daní a poplatků tuším par. 2, odst. 7, teď je to v daňovém řádu určitě taky.
Krást se musí ve velkém. :)
To je jasné, že je to pro ně výhodné, ale spíš mi přijde divné, že pro poskytování služby statisícům českých zákazníků zákon nevyžaduje takovýhle obrovský daňový únik mimo ČR. Neměla by se služba už z principu zdaňovat tam, kde se realizuje? Ani zahraniční firma by přece neměla mít problém s vystavením daňového dokladu. Úplně tuhle možnost bojkotovat mi legální nepřijde. No, zeptám se teda na MF...
Nevím o jakých 4 Kč mluvíte. Je to cca 500 Kč ročně, které za firemní kartu fakt ze svého privátního (zdaněného) příjmu platit nehodlám (a nebudu). A pořídit si místo karty SkyLink kartu jinou jsme bohužel šanci nedostali. Jak známo, SkyLink zavedl servisní poplatek poté co lidem (i firmám) dlouhodobě lhal, že kupují kartu umožňující časově neomezený bezplatný příjem základní nabídky. Teď už ji bohužel máme, plnění původního veřejného příslibu se nekoná a nechat už zaplacenou kartu nevyužitou je čistá ztráta. Pokud nám M7 vrátí pořizovací cenu, rádi si za to pořídíme kartu T-Mobile.
4 Kč je DPH z měsíčního servisního poplatku. Naposledy jsem se tím zabýval přede 2 lety, kdy byl poplatek 29 Kč/měsíc.
Skylink poplatky nevrací, mají to ve VOP.
Karta od T-M proti Skylinku má návratnost přes 4 roky a nikde není jisté, že se historie nebude opakovat. Ale zase si při jejím pořízení budete moci odečíst DPH.
A co zkusit Kartu ČT ?
https://tvp.ceskatelevize.cz/poplatky/dk.php
Patálie se Skylinkem znám, kartu mám taky a po zavedení servisního poplatku ho neplatím, protože takovou verbež nehodlám podporovat. Navíc DVB-T signál mám docela dobrý. A na usínání u televize není satelitní signál třeba.
Pravda ale taky je, že se neživím satelitní technikou, kde to bez dekódovací karty asi opravdu nejde.
Chápu, že je Skylink potřeba klepnout přes prsty... Ale co se s tím asi tak dá udělat?
Nastudujte lucemburské zákony a teprve potom můžete něco psát o daňovém úniku... Skylink má uplink v Lucembursku, službu poskytuje v Lucemursku a nejspíš to bude daňově v pořádku. Je na vás jak si sem službu dopravíte a zda přitom zaplatíte DPH jako když dovážíte zboží :-). Bude zajímavé, až se ozve FÚ (dle databáze odběratelů, kterou získá od Skylinku), že pravidelně cosi odebíráte ze zahraničí a že to nelze ignorovat z pohledu neodvedené DPH... :-)
Plátcem DPH může být i fyzická osoba, té snad Skylink služby neodmítne a pokud bude jisté, že se služba poskytuje v ČR, musí dodavatel plátce DPH vystavit daňový doklad. Neučiní-li tak, udejte ho na FÚ. Jen tak vědět, na kterém... :-)
Pokud Skylink odmítá službu prodat právnické osobě, obraťte se na další příslušné úřady se stížností.
Výsledkem může být, že k současným platbám Skylink přičte DPH, kterou vyinkasuje i odvede v ČR. Pokud mu dá nějaký úřad pokutu, zaplatí to také koncoví zákazníci...
Je to ten stav, kterého chcete dosáhnout?
Jedinou obranou proti Skylinku je přechod na DVB-T.
Uplink sice má (a to ještě možná) v Lucembursku, ale službu nade vší pochybnost poskytuje v ČR a v SR. Jinak řečeno, je to služba přímo určená pro občany České a Slovenské republiky.
Podívejte se, já s legálním dovozem žádný problém nemám, kolikrát jsem nakupoval zboží v Německu nebo Rakousku, ale M7 mi prostě ani lucemburský daňový doklad nevystaví, odmítá, chápete?
Podle toho, že píšete o nějakém placení DPH při dovozu v rámci EU to vypadá, že jste toho z EU ještě moc nedovezl. Prozradím Vám tedy sladké tajemství. DPH účtované v rámci EU je plátci DPH (kdekoli v rámci EU) odečteno už při fakturaci a narozdíl od tuzemského ho plátci DPH neplatí vůbec (platí částku sníženou o tamní DPH). Jen se musí daňový základ uvést v přiznání, ale neplatí se fakt ani koruna (resp. ani euro). Pokud je částka, požadovaná (slovo "účtovaná" není úplně vhodné, protože jde zjevně o šedou ekonomiku) za servisní poplatek částka včetně lucemburské DPH, pak by všem plátcům DPH (jak českým, tak slovenským), měla být legálním lucemburským plátcem DPH logicky odečtena. DPH platí (paradoxně) pouze neplátci DPH (koncoví zákazníci).
Co chci proti tomu dělat? Rozhodně nebudu posílat udání lucemburské daňové správě, i když tu by jistě taky zajímalo, že lucemburský plátce DPH odmítá svým zákazníkům vydávat (lucemburské) daňové doklady. Prostě sepíšu podnět k prošetření podezření na účelové krácení daně na MF. Ať je Babiš jaký chce, tohle se mu jistě taky líbit nebude. A pokud takovýhle neřád stávající legislativa umožňuje, není problém ji změnit. Slíbil lepší výběr daní a tuto je únik jako prase...
To přece není otázka koulí. Ostatně, já to nebudu psát přímo jemu osobně, spíš na podatelnu MFČR (to přece může kdokoli), ale je dost možné, že takhle zajímavý materiál se k němu finálně nakonec dostane. Předpokládám totiž, že M7 zdaleka není jedinou firmou, která s českými státními i firemními financemi tímto způsobem vyjebává. Nedovedu si představit, že by třeba ve Francii nebo v Německu neměli takto masové (M7 má přes milion českých klientů!) daňové úniky ošetřené. U nás zákonodárci v tomto zjevně "zaspali", přičemž je velká otázka jestli zaspali omylem ;-).
Na http://www.skylink.cz/cenik-7.html je uvedeno "ceny včetně DPH", takže z toho plyne, že daňový doklad musí být na vyžádání vystaven a je úplně jedno, kdo je odběratel.
Jaké je oficiální vyjádření Skylinku k tomu, že daňový doklad nevystavuje? Co na to jejich mluvčí, soudruh Glisník?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 4. 2014 15:11
Provozovatel služby SkÿLink, M7 Group S.A., odmítá poskytovat své služby podnikatelským subjektům, resp. domítá jim proti platbě vystavit daňově uznatelný doklad.
Na můj dotaz odpověděli toto: "Služby Skylink jsou poskytovány výhradně fyzickým osobám. Služby jsou aktivovány na základě uhrazení předplatného nebo Servisního poplatku. Nevystavujeme, ani jsme nevystavovali faktury k úhradě, nebo zálohové faktury. Na přijaté platby nejsou podle platných Všeobecných obchodních podmínek vystavovány daňové doklady, ale potvrzení o přijaté platbě, které jsou po připsání platby dostupné on line v části Přehled dokladů na Vašem uživatelském účtu."
Je to vůbec legální? Mám za to, že i zahraniční firma, pokud má zákazníky v ČR, by měla mít povinnost vystavovat daňové doklady. Ostatně, i fyzická osoba má podle mě právo požadovat po poskytovateli služby daňový doklad. Dělá to na mě dojem obrovského daňového úniku. Opravdu je legálně možné mít firmu v cizině, nechat si přitom platit zákazníky v ČR (v korunách na účet u české banky) a vyhnout se tak úplně zdanění v ČR (jak DPH, tak z příjmu)?
Pokud by to tak bylo, mohl by mít taky třeba opravář praček sídlo v Lucembursku a v ČR jenom telefon, p.o.box a účet (ani ten by vlastně asi mít nemusel), za přijaté peníze by vydával potvrzení o přijaté platbě a danil vše v Lucembursku?