Komisní prodej a DPH

• (neregistrovaný)

29. 4. 2014 12:49

Dobrý den,

zvažuje možnost komisního prodeje a nejprve řešíme teorii.

Může mi prosím někdo vysvětlit jak je to s DPH?

Já: komitent (majitele zboží) plátce DPH, DE

Oni: komisionář (prodejce) plátce DPH, účetnictví

Kdy dojde k odvodu u mě (datum zdanitelného plnění) je to v den kdy odešlu zboží komisionáři a nebo až v den kdy dojde k prodeji třetí osobě. Pročítala jsem si zákon o DPH par. 13 a přiznávám, že tomu nerozumím.

Původní idea byla, že si v pohodě vytvořím další sklad (komisní) do něj převedu zboží, které zašlu prodejci a na konci každého týdne mi zašle seznam co prodal a já mu vystavím fakturu na domluvené částky a odvedu DPH. KDyž by to bylo na konci týdne myslela jsem si, že bych tím splnila ten limit 15 dní pro vystavení faktur. Na konci roku by mě ležáky vrátil. Teď si ale nejsem jistá jestli by to takto bylo správně.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 4. 2014 15:53

vladík (neregistrovaný)

Re: Komisní prodej a DPH
      Komisní prodej jsou 2 zdanitelná plnění :
      komitent dodá komisionáři- 1 ZP
      komisionář dodá zákazníkovi nebo zpět vám - 2 ZP, z toho vidíte, že váš výše uvedený postup není možný a je nutno odvést DPH ad 1 a ad 2

• 29. 4. 2014 20:34

EvaP (neregistrovaný)

A proč by se mělo odvádět 2x DPH??? Postup tazatelky je správný, komisní zboží není prodané zboží (vytvoří se další "sklad") a stanoví se, ke kterému dni (většinou ke konci měsíce) komisionář uvede soupis zboží, které bylo prodáno a až na toto zboží se vystaví faktura... samozřejmě ke konci roku se provádí inventura...

• 29. 4. 2014 21:08

LV (neregistrovaný)

Mohu poprosit jestli je tu někdo kdo vystavuje doklady pro komitenta (majitele zboží) plátce DPH v DE aby mi poradil jaké doklady a kdy vystavit?

Já se přiznám, že jsem vycházela z nápovědy pro Pohodu, kterou používám:
      http://www.stormware.cz/Podpora/FAQ/pohoda/239/Jakym-zpusobem-mohu-resit-komisni-prodej-ve-skladu/?id=1597

Dle toho jsem pochopila, že vystavuji fakturu až na zboží, které je prodáno u komisionáře a tudíž datum zdanitelného plnění by bylo shodné s datem vystavení faktury, protože cituji z jiného zdroje: "Zdanitelné plnění, tedy dodání zboží podle komisionářské smlouvy, se považuje za uskutečněné dnem dodání třetí osobě, a to jak u komitenta, tak u komisionáře." Já to pochopila, že DPH tedy odvádím až je prodáno u prodejce.

Pokud je datem zdanitelneho plnění datum, kdy odešlu zboží ke komisionáři, musím dle mého mu vystavit daňovou fakturu s odeslaným zbožím a splatností za rok a pak nevím jak ho budu nutit k tomu aby zaplatil co už prodal.

Jsem teď asi uargumentovala sama sebe :).

• 30. 4. 2014 9:01

pepinuska (neregistrovaný)

Dobrý den,
      naše společnost prodává knihy, které nám zasílá dodavatel do komise. My si zašleme dodavateli seznam zboží, které chceme do komise. On nám zašle zboží s jeho dodacím listem a dále si děláme v excelu evidenci celkového zboží v komisi. K poslednímu dni v měsíci dodavateli zašleme seznam zboží, které jsme prodali, a on nám pošle fakturu k poslednímu dni v měsíci. Na konci roku si odsouhlasujeme zůstatky zboží v komisi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).