OSVČ, pobírání RP x ZP

• (neregistrovaný)

29. 4. 2014 16:14

Prosím o radu, vyplňuji ještě živnostníkovi přehled OSVČ VZP za rok 2013. Dítě se mu narodilo 22.1.2013, matka neměla nárok na PPM. O rodičovský příspěvek (od narození dítěte) si požádal on a pobírá ho. Takže by měl být zdravotně pojištěný státem už od ledna nebo až od února? Na druhé straně toho přehledu, v řádku: V roce 2013 pro mne nebyl stanoven minimální vyměřovací základ v měsících : zatrhnu 1-12 nebo 2 -12? A důvod f a uvedu rodné číslo dítěte?
    A co v přehledu SP, má na jeho vyplnění pobírání rodičáku vliv? Používám šablonu DPFO s přílohami zde v šablonách, výsledky z přiznání se tedy přenáší do příloh samy, jen musím vše správně zatrhnout.
    Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 4. 2014 16:35

Kara (neregistrovaný)

Re: OSVČ, pobírání RP x ZP
      Vlastně hloupě se ptám, jako poživatel RP je z hlediska sociálního tako OSVČ vedlejší. Když to všechno zvolím jako vedlejší, vychází mi přeplatek SP, protože on celý rok platil zálohy, jako kdyby byl hlavní. Takže opět otázka - byl vedlejší celý rok nebo jen 11 měsíců? A pak je tam oddíl 10 - přihláška k důchodovému pojištění za r. 2013, pokud vypočtený VZ nedosáhl minimálního VZ. Má se nyní k účasti přihlásit dnem podání nebo ne? Už mně to dnes fakt nemyslí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).