Přehled VZP-FO vedoucí účetnictví

• (neregistrovaný)

29. 4. 2014 21:46

Dobrý večer,
    prosím o radu, co se vyplňuje do přehledu OSVČ na VZP. OSVČ je FO vedoucí účetnictví. Myslela jsem, že se vyplní jen základ daně. Podnikatel je ve ztrátě, navíc v tab.E v příloze č.1 jsou úpravy, které ovlivńují ZD, proto jsme vyplnili částku po úpravách. Na podatelně mi ale řekli, že je to špatně, že musíme vyplnit příjmy a výdaje, že je nic jiného nezajímá. V účetnictví ale přece žádné příjmy a výdaje nejsou. Budu vděčná za vaše názory.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 4. 2014 6:59

h,p (neregistrovaný)

Re: Přehled VZP-FO vedoucí účetnictví
      Zkuste si přečíst pokyny k vyplnění přehledu VZP:
      U osoby vedoucí účetnictví se za příjem považuje dílčí základ daně z této činnosti.
      Dělám to tak několik let a nikdy nebyl problém.

• 30. 4. 2014 7:15

pipa (neregistrovaný)

Dobrý den, děkuji za odpověď. Já mám v přehledu uveden dílčí ZD. Taky to tak děláme každý rok, ale nyní mi přehled nechtěli vzít, pořád opakovali, že tam potřebují příjmy a výdaje, že je ZD nezajímá. Nevím, jak jim to mám vysvětlit. Domluvili jsme se, že donesu DP a vysvětlím jim, jak to myslím. Dokonce na mě vyjeli, že už i loňský přehled mám špatně a že to budu muset opravit. Když je osvč ve ztrátě, uvádím ZD do ř.2 (do výdajů)?
      Děkuji.

• 30. 4. 2014 7:23

monskas (neregistrovaný)

Na přehledu u ZP se opravdu vyplňují příjmy a výdaje. Mají takto nastavené přehledy. Vyplňte místo příjmů a výdajů prostě výnosy a náklady tak, aby jste se dostala na dílčí základ daně na řádku 113 DAP. Budou spokojeni a vyjde to nastejno. Takto to dělám již řadu let já....

• 30. 4. 2014 14:00

pipa (neregistrovaný)

Pak ale nechápu, proč mají v pokynech, že osvč vedoucí účetnictví uvádí dílčí ZD. Zřejmě to ale budu muset udělat tak, jak říkáte, protože se tam s paní asi nedomluvím.

• 30. 4. 2014 15:20

. (neregistrovaný)

Vůbec se s nimi na podatelně nebavte. Pošlete "Přehled" poštou nebo pomocí datové schránky. Pokud budou něco chtít, tak ať se ozvou sami a uvedou příslušné §§, podle kterých je podání chybně.
      Pokud OSVČ vede účetnictví a má daňovou ztrátu, tak tutu ztrátu uveďte do příjmů mínusem. Je to v souladu s jejich pokyny. A to, že paní na podatelně nemá zkušenost s touto možností, by neměla jít k tíži OSVČ.
      Pokud je OSVČ s hlavní činností, tak stejně zdravotní pojištění ve výsledku bude z minimálního vyměřovacího základu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).