Re: Přehled VZP-FO vedoucí účetnictví
Dobrý den, děkuji za odpověď. Já mám v přehledu uveden dílčí ZD. Taky to tak děláme každý rok, ale nyní mi přehled nechtěli vzít, pořád opakovali, že tam potřebují příjmy a výdaje, že je ZD nezajímá. Nevím, jak jim to mám vysvětlit. Domluvili jsme se, že donesu DP a vysvětlím jim, jak to myslím. Dokonce na mě vyjeli, že už i loňský přehled mám špatně a že to budu muset opravit. Když je osvč ve ztrátě, uvádím ZD do ř.2 (do výdajů)?
Děkuji.
Na přehledu u ZP se opravdu vyplňují příjmy a výdaje. Mají takto nastavené přehledy. Vyplňte místo příjmů a výdajů prostě výnosy a náklady tak, aby jste se dostala na dílčí základ daně na řádku 113 DAP. Budou spokojeni a vyjde to nastejno. Takto to dělám již řadu let já....
Vůbec se s nimi na podatelně nebavte. Pošlete "Přehled" poštou nebo pomocí datové schránky. Pokud budou něco chtít, tak ať se ozvou sami a uvedou příslušné §§, podle kterých je podání chybně.
Pokud OSVČ vede účetnictví a má daňovou ztrátu, tak tutu ztrátu uveďte do příjmů mínusem. Je to v souladu s jejich pokyny. A to, že paní na podatelně nemá zkušenost s touto možností, by neměla jít k tíži OSVČ.
Pokud je OSVČ s hlavní činností, tak stejně zdravotní pojištění ve výsledku bude z minimálního vyměřovacího základu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 4. 2014 21:46
Dobrý večer,
prosím o radu, co se vyplňuje do přehledu OSVČ na VZP. OSVČ je FO vedoucí účetnictví. Myslela jsem, že se vyplní jen základ daně. Podnikatel je ve ztrátě, navíc v tab.E v příloze č.1 jsou úpravy, které ovlivńují ZD, proto jsme vyplnili částku po úpravách. Na podatelně mi ale řekli, že je to špatně, že musíme vyplnit příjmy a výdaje, že je nic jiného nezajímá. V účetnictví ale přece žádné příjmy a výdaje nejsou. Budu vděčná za vaše názory.
Děkuji.