Re: Nedoplatek důchodového pojištění
Studijní pobyt probíhal až do konce roku 2013 a ještě dále. K opětovnému přihlášení OSVČ zatím nedošlo. Naúčtovaná částka doplatku důchodového pojištění je několik tisíc, což mi za jeden měsíc přijde hodně.
Ještě dotaz, jak jste jinak pojištěn ? Jste student do 26 let ? Pokud ano, doložil by jste potvrzení o studiu a to je za Vás úplátce stát a nic by jste neplatil. Pokud už nejste student do 26 let, odhlásil jste se na OSSZ jako OSVČ, pak jste tedy na ÚP nebo kdo za Vás platí soc.poj.?
Nejsem student a nejsem na ÚP. Odhlášení na ČSSZ proběhlo přes jednotný ohlašovací formulář, který jsem vyřídil na živnosťáku. Jestli myslíte placení zdrav. pojištění, tak to neprobíhalo, protože se jednalo o více jak 6 měsíční pobyt v cizině. Placení sociálního pojištění je pro ne-OSVČ dobrovolné, pokud vím, takže jsem nic neplatil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 4. 2014 8:30
Prosím o radu - v loňském roce jsem byl zaměstnán do 13.9. - 16.9. jsem odlétal na studijní pobyt do zahraničí. Vedlejší OSVČ byla přerušena k datu odletu, tj. 16.9. Nyní byl v přehledu od sociálky vypočten nedoplatek na DP, podle částky pravděpodobně za celý rok. Vzhledem k tomu, že podnikání mezi 14.9. a 16.9. reálně neprobíhalo, mělo by být možné požádat o úpravu vyúčtování s tím, aby nedoplatek nebylo nutné platit. Máte s podobnou situací někdo zkušenost a víte jak to formulovat, aby se zabránilo případným nedorozuměním? Je potřeba o této situaci informovat živnosťák nebo stačí ČSSZ?