Re: jde o švarc?
Já podotýkám, že nejsem na toto expert, ale domnívám se, že se o švarcsystém nejedná, ve vašem případě. Protože aby se jednalo o závislou činnost, musel byste práci vykonávat na náklady a odpovědnost zaměstnavatele - a předpokládám, že si pohonné hmoty a jiné náklady platíte sám a že práci konáte na vlastní zodpovědnost a dále také byste musel ( aby se jednalo o švarc) materiál, pracovní pomůcky, stroje a zařízení potřebné pro výkon činnosti dostávat od zaměstnavatele... což nedostáváte, jak píšete, kamion je Váš.
Re: nový rozsudek na Švarc
[29] Nejvyšší správní soud uzavírá, že společným rysem a jakýmsi leitmotivem všech znaků závislé práce vymezených (nově) v § 2 odst. 1 zákoníku práce, je osobní či hospodářská závislost zaměstnance na zaměstnavateli. Tyto znaky slouží k odlišení závislé práce
od jiných ekonomických aktivit (zejména samostatného podnikání), ale také od aktivit jiného charakteru (zejména mezilidské výpomoci). Proto musí správní orgány při postihování nelegální práce v řízení obviněnému prokázat naplnění všech těchto znaků – zaměstnanec osobně
a soustavně vykonává práci jménem zaměstnavatele a podle jeho pokynů, přičemž se vůči zaměstnavateli nachází v podřízeném vztahu. Odměna tedy sice přísně vzato nepředstavuje samostatný definiční znak závislé práce (jde o povinnost, která zaměstnavateli
na základě výkonu práce vzniká), avšak pokud jedna osoba poskytne nebo přislíbí druhé za její činnost odměnu, jde o významnou skutečnost pro posouzení, zda mezi nimi existuje vztah
nadřízenosti a podřízenosti vyplývající z hospodářské závislosti zaměstnance na zaměstnavateli.
6 Ads 46/2013 - 39
>>>>Dobrý den, velice Vás tu prosím o radu. Dle informací
>>>>pravděpodobně spadám do švarc. s. a nerad bych platil
>>>>pokutu.
>>>>
>>>>Jsem OSVČ (plátce dph) - jezdím kamionem pro jednu
>>>>firmu a té fakturuji (kamion atd. jé mé). Jedná se
>>>>ošvarc. a pokud ano co mám udělat pro to aby nebyl.
>>>>Děkuji
>>>>za rady
>>Prosím pěkně a co to znamená v překladu do lidské
>>řeči? Mně, jako externí účetní taky poskytne klient
>>odměnu
>>za mojí činnost a nejsem jeho zaměstnanec....
>Mirko zrovna jsem chtěla napsat totéž. Když moje
>stavební firma postaví klientovi dům a dostane odměnu (nebo
>to není odměna?), tak jsem podřízená?
Je důležité si přečíst celý rozsudek, je to tam pěkně popsáno
např.
[24] Zaměstnanec dále musí práci vykonávat osobně – pokud by používal k plnění úkolů další osoby (např. v době své nemoci), nutně by se vytratil prvek osobní závislosti na zaměstnavateli
a šlo by spíše o obchodní vztah, kdy jedna strana poptává u druhé službu či dílo a nezáleží jí na tom, kdo službu provede nebo dílo vytvoří. Zaměstnanec také vykonává práci podle zaměstnavatelových pokynů – jestliže by plnil zadání samostatně a druhá strana by nebyla
oprávněna mu průběžně zadávat jednotlivé úkoly a kontrolovat jejich plnění, jednalo by se spíše o vztah zadavatele zakázky a samostatného podnikatele, který ji pro něj plní. Skutečností osvědčující řídící pravomoc zaměstnavatele může být též určování a vykazování pracovní doby.
Zaměstnanec musí taktéž jednat jménem zaměstnavatele – v tomto znaku se koncentruje hospodářská závislost zaměstnance na zaměstnavateli, neboť zaměstnavatel poskytuje pro práci
svůj kapitál, hmotné i nehmotné prostředky, vytváří pro ni předpoklady a nese riziko neúspěchu, zaměstnanec však nemůže jednat na svůj účet a získávat ze své práce jiné ekonomické výhody
než ty, jež mu poskytuje zaměstnavatel.
Neznáme přesně specifika toho případu a smluvní ujednání mezi nimi, ale také bych se přikláněla k tomu, že je třeba prokázat hospodářskou a osobní závislost na zaměstnavateli, pokud jezdí vlastním kamionem nebude zřejmě plně prokázána formulace na "náklady zaměstnavatele", ale nejsem právník.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 4. 2014 13:30
Dobrý den, velice Vás tu prosím o radu. Dle informací pravděpodobně spadám do švarc. s. a nerad bych platil pokutu.
Jsem OSVČ (plátce dph) - jezdím kamionem pro jednu firmu a té fakturuji (kamion atd. jé mé). Jedná se ošvarc. a pokud ano co mám udělat pro to aby nebyl. Děkuji za rady