Jde o švarc?

• (neregistrovaný)

30. 4. 2014 13:30

Dobrý den, velice Vás tu prosím o radu. Dle informací pravděpodobně spadám do švarc. s. a nerad bych platil pokutu.

Jsem OSVČ (plátce dph) - jezdím kamionem pro jednu firmu a té fakturuji (kamion atd. jé mé). Jedná se ošvarc. a pokud ano co mám udělat pro to aby nebyl. Děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 4. 2014 13:41

mirka..p (neregistrovaný)

Re: jde o švarc?
      Já podotýkám, že nejsem na toto expert, ale domnívám se, že se o švarcsystém nejedná, ve vašem případě. Protože aby se jednalo o závislou činnost, musel byste práci vykonávat na náklady a odpovědnost zaměstnavatele - a předpokládám, že si pohonné hmoty a jiné náklady platíte sám a že práci konáte na vlastní zodpovědnost a dále také byste musel ( aby se jednalo o švarc) materiál, pracovní pomůcky, stroje a zařízení potřebné pro výkon činnosti dostávat od zaměstnavatele... což nedostáváte, jak píšete, kamion je Váš.

• 30. 4. 2014 13:50

Katka2 (neregistrovaný)

Re: jde o švarc?
      Já to jako laik taky tak vidím, hlavně kvůli kamionu (kdybyste ho měl pronajatý od té firmy, tak by to smrdělo, i kdybyste si naftu platil sám).
      Pro klid v duši - nešlo by občas jet i pro někoho jiného?

• 30. 4. 2014 13:50

alen1 (neregistrovaný)

Re: nový rozsudek na Švarc
      [29] Nejvyšší správní soud uzavírá, že společným rysem a jakýmsi leitmotivem všech znaků závislé práce vymezených (nově) v § 2 odst. 1 zákoníku práce, je osobní či hospodářská závislost zaměstnance na zaměstnavateli. Tyto znaky slouží k odlišení závislé práce
      od jiných ekonomických aktivit (zejména samostatného podnikání), ale také od aktivit jiného charakteru (zejména mezilidské výpomoci). Proto musí správní orgány při postihování nelegální práce v řízení obviněnému prokázat naplnění všech těchto znaků – zaměstnanec osobně
      a soustavně vykonává práci jménem zaměstnavatele a podle jeho pokynů, přičemž se vůči zaměstnavateli nachází v podřízeném vztahu. Odměna tedy sice přísně vzato nepředstavuje samostatný definiční znak závislé práce (jde o povinnost, která zaměstnavateli
      na základě výkonu práce vzniká), avšak pokud jedna osoba poskytne nebo přislíbí druhé za její činnost odměnu, jde o významnou skutečnost pro posouzení, zda mezi nimi existuje vztah
      nadřízenosti a podřízenosti vyplývající z hospodářské závislosti zaměstnance na zaměstnavateli.
      6 Ads 46/2013 - 39

• 30. 4. 2014 13:52

Prosím pěkně a co to znamená v překladu do lidské řeči? Mně, jako externí účetní taky poskytne klient odměnu za mojí činnost a nejsem jeho zaměstnanec....

• 30. 4. 2014 13:55

Katka2 (neregistrovaný)

Mirko zrovna jsem chtěla napsat totéž. Když moje stavební firma postaví klientovi dům a dostane odměnu (nebo to není odměna?), tak jsem podřízená?

• 30. 4. 2014 14:01

alen1 (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den, velice Vás tu prosím o radu. Dle informací
      >>>>pravděpodobně spadám do švarc. s. a nerad bych platil
      >>>>pokutu.
      >>>>
      >>>>Jsem OSVČ (plátce dph) - jezdím kamionem pro jednu
      >>>>firmu a té fakturuji (kamion atd. jé mé). Jedná se
      >>>>ošvarc. a pokud ano co mám udělat pro to aby nebyl.
      >>>>Děkuji
      >>>>za rady

>>Prosím pěkně a co to znamená v překladu do lidské
      >>řeči? Mně, jako externí účetní taky poskytne klient
      >>odměnu
      >>za mojí činnost a nejsem jeho zaměstnanec....
      >Mirko zrovna jsem chtěla napsat totéž. Když moje
      >stavební firma postaví klientovi dům a dostane odměnu (nebo
      >to není odměna?), tak jsem podřízená?
      Je důležité si přečíst celý rozsudek, je to tam pěkně popsáno
      např.
      [24] Zaměstnanec dále musí práci vykonávat osobně – pokud by používal k plnění úkolů další osoby (např. v době své nemoci), nutně by se vytratil prvek osobní závislosti na zaměstnavateli
      a šlo by spíše o obchodní vztah, kdy jedna strana poptává u druhé službu či dílo a nezáleží jí na tom, kdo službu provede nebo dílo vytvoří. Zaměstnanec také vykonává práci podle zaměstnavatelových pokynů – jestliže by plnil zadání samostatně a druhá strana by nebyla
      oprávněna mu průběžně zadávat jednotlivé úkoly a kontrolovat jejich plnění, jednalo by se spíše o vztah zadavatele zakázky a samostatného podnikatele, který ji pro něj plní. Skutečností osvědčující řídící pravomoc zaměstnavatele může být též určování a vykazování pracovní doby.
      Zaměstnanec musí taktéž jednat jménem zaměstnavatele – v tomto znaku se koncentruje hospodářská závislost zaměstnance na zaměstnavateli, neboť zaměstnavatel poskytuje pro práci
      svůj kapitál, hmotné i nehmotné prostředky, vytváří pro ni předpoklady a nese riziko neúspěchu, zaměstnanec však nemůže jednat na svůj účet a získávat ze své práce jiné ekonomické výhody
      než ty, jež mu poskytuje zaměstnavatel.

• 30. 4. 2014 14:08

Rozumím, takže jsme jako laikové měli s tím kamionem pravdu...?
      neboť zaměstnavatel zde v případě tazatele neposkytuje svůj kapitál, hmotné a nehmotné prostředky.....

• 30. 4. 2014 14:25

alen1 (neregistrovaný)

Neznáme přesně specifika toho případu a smluvní ujednání mezi nimi, ale také bych se přikláněla k tomu, že je třeba prokázat hospodářskou a osobní závislost na zaměstnavateli, pokud jezdí vlastním kamionem nebude zřejmě plně prokázána formulace na "náklady zaměstnavatele", ale nejsem právník.

• 2. 5. 2014 19:57

AlaM. (neregistrovaný)

všem Vám vřele děkuji!!! Jen doplním - ano, veškeré náklady si hradím sám a kamion je můj. firmě pouze převážím zboží z/do místa určení. Ještě jednou děkuji a přeji hezký víkend

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).