Re: stravné a živnostník
Trošku se mi nezdá, že jako živnostník se mohu řídit zákoníkem práce a platňovat si to co je pro pracovní poměr. Můžu jen požádat, zda mi napíšete z čeho plyne vaše přesvědčení? Zda je někde definováno, že se to na mne také vztahuje ? Auto si mohu uplatnit ročním paušálem ikdyž ho nemám na IČO, ale pokud ho používám i soukromě, musím tento paušál ponížit. Nemůžu si přece nárokovat ujeté km když auto není v podnikání. Promiňte nemyslím to ve zlém, ale toto vím a nejsem účetní. Obracím se sem, jelikož si myslím, že zde jsou zkušení lidé a toto je pro mne základní informace, kterou jsem si našel na internetu během 10minut.
ZDPR §24 odst. 2, písmeno k). (Na paušál jsem úplně zapomněl...)
Paušál za auto je jednodušší a výhodnější do určitého počtu kilometrů. Pokud ujedete 2000 km měsíčně (možná stačí i 1000 km), je určitě lepší psát "cesťáky". Je s tím víc administrativy, větší možnost se někde splést, ale každá koruna dobrá...
Takže si můžu dělat cestovné stejně jako když jsem byl zaměstnanec. Auto je soukromé, ale budu si uplatňovat ujeté km oproti ceně za litr z účtenky + stravné. A silniční daň zaplatím jen za dny kdy jsem auto použil a to vše si mohu uznat do daní z příjmu.
>>
>>>>Stravné se uplatní jen v případě, že cesta trvala
>>>>více
>>>>než 12 hodin.
>>>>Auto nemáte na IČO, tak o jaké pokrácené části
>>>>píšete?
>>>>Výdaje se přece spočítají dle km ujetých při
>>>>podnikání.
>>>Trošku se mi nezdá, že jako živnostník se mohu řídit
>>>zákoníkem práce a platňovat si to co je pro pracovní
>>>poměr. Můžu jen požádat, zda mi napíšete z čeho plyne
>>>vaše přesvědčení? Zda je někde definováno, že se to
>>>na
>>>mne také vztahuje ? Auto si mohu uplatnit ročním
>>>paušálem ikdyž ho nemám na IČO, ale pokud ho používám
>>>i
>>>soukromě, musím tento paušál ponížit. Nemůžu si přece
>>>nárokovat ujeté km když auto není v podnikání.
>>>Promiňte
>>>nemyslím to ve zlém, ale toto vím a nejsem účetní.
>>>Obracím se sem, jelikož si myslím, že zde jsou
>>>zkušení
>>>lidé
>>>a toto je pro mne základní informace, kterou jsem si
>>>našel na internetu během 10minut.
>>
>>ZDPR §24 odst. 2, písmeno k). (Na paušál jsem úplně
>>zapomněl...)
>>
>>Paušál za auto je jednodušší a výhodnější do určitého
>>počtu kilometrů. Pokud ujedete 2000 km měsíčně (možná
>>stačí i 1000 km), je určitě lepší psát "cesťáky". Je
>>s
>>tím víc administrativy, větší možnost se někde
>>splést,
>>ale každá koruna dobrá...
>Takže si můžu dělat cestovné stejně jako když jsem byl
>zaměstnanec.
Daňově budou uznány pouze výdaje na stravné jen v případě, že tuzemská služební cesta bude trvat více jak 12 hodin
Auto je soukromé, ale budu si uplatňovat
>ujeté km oproti ceně za litr z účtenky + stravné. A
>silniční daň zaplatím jen za dny kdy jsem auto použil a
>to vše si mohu uznat do daní z příjmu.
Silniční daň zaplatíte za měsíce, ve kterých ho použijete k podnikatelské činnosti. V žádném případě ne za dny.
Ještě k ostatním odpovědím je nutno dodat:
Účtenka není potřeba, stačí to spočítat z vyhlašované ceny PHM a průměrné spotřeby z TP.
Další požadavek je zaznamenat stav tachometru na začátku a na konci roku.
A pokud bylo auto v majetku živnosti, nelze počítat s pevnou platbou za 1 km.
Nejlepší bude konzultovat podrobnosti s nějakým daňovým poradcem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 5. 2014 23:41
Dobrý den, jsem živnostník ( elektrikář). Jezdím po celé ČR a vedu si daňovou evidenci. Mohu si nárokovat do daňové evidence stravné jako bych byl zaměstnanec, ale přitom jej nefakturovat klientům ? Pro rok 2014 to je těch 67,102,-.. Nebo musím přejít na podvojné účetnictví ? Počítal jsem to a docela by se mi to vyplatilo, protože jsem na cestách cca 25dní v měsíci ( to je nad 18 hodin =160,-* 20dní v měsíci průměr * 12 měsíců = cca 38 tis ) To mi už docela udělá náklad když k tomu přičtu těch 40 tis za auto které nemám na IČO, ale používám ho v podnikání i soukr, proto je to ta pokrácená část . Děkuji za případnou pomoc či radu