Re: Prosím o radu zkušenou mzdovou účetn
Na mateřské ani rodičovské dovolené nebudete, pokud nebudete mít zaměstnavatele. Mateřská a rodičovská dovolená je volno poskytované zaměstnavatelem na péči o dítě. V takovém případě budete mít nárok na rodičovský příspěvek od narození dítěte, případně by mohl PPM pobírat manžel, pokud by on měl nárok.
Re: Prosím o radu zkušenou mzdovou účetn
Jestli dotazu dobře rozumím, tak nemáte zaměstnavatele a jste evidovaná na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. Podporu už asi nedostáváte. Pokud neseženete zaměstnání, tak žádnou mateřskou dovolenou nebo rodičovskou dovolenou mít nebudete, to je volno v zaměstnání. Na PPM nemáte nárok, jste nezaměstnaná a nebyla jste zaměstnaná ani v době, kdy jste otěhotněla.
Až se dítě narodí, požádáte o rodičovský příspěvek. Jestliže je manžel zaměstnaný, budete mít možnost volby délky pobírání RP podle denního vyměřovacího základu svého manžela. Kdyby neměl DVZ, budete pobírat RP do 4 let věku dítěte. Celková částka je 220000,- Kč.
Podrobnosti se dočtete na stránkách MPSV.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 5. 2014 19:01
Dobrý den,
v listopadu 2013 mi skončila 3 letá rodičovská dovolená. Zaměstnavatel mě nevzal zpět a tak jsem šla na úřad práce. Ale co se nestalo v březnu jsem znovu otěhotněla. Můžu se zeptat kolik mi dá úřad práce, když budu na mateřské a rodičovské dovolené. Vůbec netuším jak to počítají. Děkuji za všechny zkušené rady.