Zálohová faktura pro s.r.o.
>Dobrý den, vystavila jsem v březnu zálohovou fakturu
>pro s.r.o. na konci března byla celá částka proplacena.
>Nevystavila jsem daňový doklad o přijaté platbě - vedeme DE. Dnes je stavba dokončena, doplatek 0,-Kč. Nyní musím vystavit fakturu konečnou, ale jak , když se jedná o PDP.V základu mám nulu v dph také. Vůbec nevím jak na to. Děkuji
Re: Zálohová faktura pro s.r.o.
PDP je v zálohách přece jednoduší než "běžné" DPH. Prostě vystavíte daňový doklad jako kterýkoliv jiný s PDP a odečtete částku za zaplacenou zálohu.
V základu budete mít částku za práce, nikoliv nulu. A k tomu si spárujete tu již uhrazenou zálohu.
Ta zaplacená záloha není zdanitelným plněním. Až ta konečná faktura je daňovým dokladem.
Tak děláte něco špatně. Ve faktuře musíte mít dvě položky - jedna plusem a druhou mínusem tu zaplacenou zálohu. Nevím, v jakém programu účtujete, ale ty položky si musíte odlišit členěním DPH - u první musíte mít někde kolonku na označení , že jde o PDP a u té zálohy budete mít, že nevstupuje do DPH.
Budete si ale asi muset vyhodit z účetnictví ten první daňový doklad, který jste vystavila na zaplacenou zálohu, abyste to neměla pak c účetnictví a v DPH dvakrát, jestli se vyjadřuji srozumitelně.
vykazování je na základě "členění DPH"
Zálohu odpočítáváte bez jakéhokoliv vyčísleného DPH,
ve faktuře na DD však uvedete sazbu DPH (např. 21%), i když se to podle zákona nemusí a smažete vyčíslené DPH a uvedete větu "daň odvede zákazník".
Máte asi problém z nastavením základních funkcí programu. Co máte za program?
Už jsem se setkala s programem, které neuměl na jedné faktuře dva "odlišné" způsoby DPH.
Vizuálně pro zákazníka je ta faktura dobře, ale nenačetla se do podkladů pro dph, takže jsme se naučila to obcházet - prostě ten rozdíl ze zálohy dát do přiznání DPH ručně - určitě Váš program umožňuje vstup do přiznání pomocí např. "ostatní případy dph"
a do evidence pro RPDP také lze vstoupit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 5. 2014 23:43
Dobrý den, vystavila jsem v březnu zálohovou fakturu pro s.r.o. na konci března byla částka proplacena. Nevystavila jsem daňový doklad o přijaté platbě.Nyní je stavba dokončena, doplatek 0,-Kč. Mám nyní vystavit pouze doklad o přijaté platbě? Jedná se o PDP. Děkuji