Re: práce ve svátek
Ono to navýšení výroby trvá už půl roku. Koukám, že jsem tedy natrefila......
hmm, taky odpověď. Jste zaměstnavatel nebo bez práce????, že taková pichlavá odpověď. Já jsem ráda, že mám práci. A vždy, když mne požádají, jdu i nad rámec mé pracovní doby kdykoliv. Jsem zde spokojená. Můj zaměstanavatel ještě nikoho nevyhodil a tuto větu, co jste napsala by nikdy nevypustil z úst.
Které práce zaměstnavatel může nařídit na den svátku, stanoví § 91 odst. 4 ZP. Pokud se jedná o práce jiné, než vyjmenované, musí se se zaměstnancem na jejich výkonu dohodnout. Zaměstnavatel by také mohl stanovit souhlas s prací ve svátek jako požadavek na výkon daného druhu práce, a pokud zaměstnanec takovému požadavku nevyhoví, je naplněn výpovědní důvod podle § 52 f) ZP. Je to obdobný postup, jaký bývá aplikován ohledně souhlasu s pracovními cestami, s uzavřením dohody o odpovědnosti apod. To vše souvisí s organizací práce, která je v kompetenci zaměstnavatele. Každý si musí ujasnit, co upřednostňuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 5. 2014 20:04
Dobrý večer. Může mi zaměstnavatel nařídit práci ve svátek? Navýšila se výroba a během pracovních dnů se nestíhá. V rozpisu práce na týden je práce automaticky naplánovaná i na svátek a sobotu ve dvou směnách. Když jsem si projížděla zákoník, tak v §91 odst.3 žádná práce neodpovídá té naší.