Re: OČR dítě 12 let
viz:
Podívejme se na jednotlivé situace nároku na ošetřovné blíže – v první skupině jde o případy, kdy zaměstnanec nemůže vykonávat v zaměstnání práci, protože potřebuje ošetřovat:
•dítě mladší 10 let, které onemocnělo nebo utrpělo úraz,
•člena domácnosti, jehož zdravotní stav z důvodu nemoci či úrazu nezbytně vyžaduje ošetřování jinou fyzickou osobou (na rozdíl od předchozí situace je zde podmínka nezbytnosti ošetřování),
•členku domácnosti, která porodila a v době bezprostředně po porodu její stav nezbytně vyžaduje ošetřování jinou osobou fyzickou osobou.
Vždyť druhý bod vám dává na srozuměnou, že na placené OČR je nárok.
takže jde o jiného člena domácnosti nad 10 let? No já jen proč ta citace zákona je tak nesrozumitelně napsaná, když v závěru OČR může být na každého člena domácnosti, takže je to zavádějící do 10 let větku :-) děkuji, jen jsem se chtěla ujistit, že dítě nad 10 let je jiný člen domácnosti
Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat z důvodu, že musí ošetřovat nemocného člena domácnosti, nebo pečovat o zdravé dítě mladší 10 let z důvodů, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno ... nebo osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla.
Dítě nad 10 let je považováno za jiného člena domácnosti, jehož zdravotní stav z důvodu nemoci vyžaduje ošetřování jinou osobou.
Jestli lékař vystavil ošetřovačku, tak si asi myslí, že ošetřování potřeba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 5. 2014 13:02
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda-li má zaměstnankyně (vdaná), nárok na OČR dítěte ve věku 12 let_placené ošetřování?
(Nároka na ošetřeovné je do 10 let)