Re: OT těhotná ve zkušební době
Můžete marodit, pokud Vás uzná doktor. Ale ve zkušební době Vám může zaměstnavatel zrušit pracovní poměr ze dne na den, ať jste těhotná nebo ne, i když budete marodit nebo ne. Jen Vám ho nesmí zrušit v prvních 2 týdnech nemoci, ale o ty se zase zkušební doba prodlouží, takže pak Vám ho může zrušit.
Takže jediná cesta, aby Vám ho (možná) nezrušil je, že se o Vašem těhotenství nedozví. Což Vám teda vůbec nedoporučuji. Pokud děláte práci nevhodnou pro těhotné, tak mu to říct musíte.
Záleží na vás a vašem stavu. Pokud je močnost, že děláte práci, která je pro těhotné nevhodná, může vás zaměstnavatel přeřadit na jinou práci - dohodněte se. Pokud půjdete marodit, nic nevyřešíte.
Já se bohužel obávám, že jakmile zaměstnavatel zjistí, že jste těhotná a budete ještě ve zkušební době, pracovní poměr Vám zruší. Jestliže onemocníte ještě v pracovním poměru, pak Vám zaměstnavatel bude v prvních 14 dnech platit náhradu a pak, i kdyby Váš pracovní poměr zrušil, bude od 15. dne platit nemocenskou sociálka až do uschopnění, což může trvat třeba několik měsíců. Tu náhradu zaměstnavatel platí v prvních 14 dnech nemoci, ale nejdéle jen do dne skončení pracovního poměru. Teprve až od 15. dne nastoupí s placením nemocenské sociálka.
Pokud onemocníte až po skončení pracovního poměru, ale nejpozději do 7mi dnů po skončení (tzn. v ochranné lhůtě), tak Vám v prvních 2 týdnech nebude hradit náhradu nikdo (protože už nebudete mít zaměstnavatele), ale od 15. dne budete mít nemocenskou od sociálky na základě výdělků z již skončeného zaměstnání.
Co se týká mateřské, tak pokud budete mít stále zaměstnavatele, budete mít nárok pouze tehdy, pokud ve dvou letech před nástupem na MD (tj. mezi 56 a 42 kal. dny přede dnem plánovaného porodu) nasčítáte aspoň 270 kal. dnů pojištění.
Pokud Vás ve zkušební době propustí, pak mně vychází, že počátek případného pobírání mateřské byste ani v ochranné lhůtě nestihla. A myslím, že těch 270 kal. dnů nenasčítáte, ani kdyby Vám zaměstnavatel zůstal, ledaže byste pracovala ještě na škole.
Pak budete od narození dítěte pobírat rodičovský příspěvek.
Takže třeba to může dopadnout tak, že budete mít až do porodu nemocenskou a pak rodičák.
Ještě k těm 270 dnům v posledních dvou letech. Tazatelka píše, že byla na vysoké. Nepíše, jestli ukončila řádně a kdy. Možná by se ji studium počítalo.
"Do doby účasti na pojištění pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství .... se započítává též
a) doba studia ... vysoké škole ..., jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno"
studovala jsem, ale neukončila,pouze přerušila. jiná pozice vhodná pravděpodobně není. proto přemýšlím, jaké mám možnosti, nechci se za každou cenu válet doma. chci jen ochránit dítě a nezůstat bez peněz. což je, myslím, pochopitelné.
takže nemocenskou mi napíše gynekolog, tu mám předat zaměstnavateli a dál co ? Děkuji
Dál budete mít nemocenskou, na PPM nárok nevznikne, takže od narození dítěte požádáte o rodičovský příspěvek. Jestli má manžel zaměstnání, můžete volit výši příspěvku podle jeho DVZ, pokud ne, budete rodičovský příspěvek brát do 4 let věku dítěte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 5. 2014 14:45
Dobrý den,
potřebuji radu.... jsem na začátku těhotenství (5. týden), tudíž bych měla být nejopatrnější..jenže práci mám těžkou, nosím těžké věci, dýchám chemikálie, celkově se necítím dobře.. přemýšlela jsem o nemocenské.. jenže vůbec nevím, jestli smím ve zkušební době? Vyhodí mě? Nemůžu si dovolit ztratit příjem.. ale na druhou stranu nechci o dítě přijít. Potřebuji tedy poradit, kam se mám obrátit, abych nezůstala úplně bez peněz. Smlouvu mám na dobu neurčitou, ale pracuji po vysoké škole teprve druhý měsíc (zkušební doba je tři měsíce).
Pomůžete mi?
Děkuji, Plöschnerová