Převzetí účetnictví k 1.6.

• (neregistrovaný)

5. 5. 2014 22:28

Dobrý den,
    jako externistka budu přebírat účetnictví docela veliké firmy k 1.6. 2014.
    Co mám vyžadovat a na co si dát pozor?
    Jak to mám udělat - zaúčtovat si vše o 1.1.nebo začít účtovat od 1.6. a nějak navázat? Jak se to v praxi dělá?

Doposud jsem přebírala firmy jen k 1.1., případně nebylo moc dokladů, ale přiznám se, že tohle je mazec.
    6 zaměstnanců, měsíční DPH, sklady..
    Děkuji zkušeným za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 5. 2014 15:20

KV (neregistrovaný)

Re: převzetí účetnictví k 1.6.
      Dobrý den, osobně když přebírám účetnictví, tak si vždy (nejenom v průběhu roku) žádám o vnitropodnikové směrnice, kompletní inventury účtů (především rozvahových), alespoň zůstatky účtů výsledkových (ve Vašem případě bych chtěla i kompletní inventury těch), saldokonta odběratelské i dodavatelské, veškeré úvěrové, leasingové a jiné smlouvy, co se týče zaměstnanců veškerou agendu - pracovní smlouvy, přihlášky, odhlášky, dohody o srážkách, podepsaná prohlášení, atd... + majetkové karty a odpisový plán, fyzickou inventuru zboží/zásob a v ideálním případě i přiznání k dzp za minulý rok včetně příloh.... Jinak čím dříve vše zpracujete a uděláte si vlastní přehled a zůstatky účtů (+ z čeho konkrétně se skládají), tím lépe se řeší případné nesrovnalosti.... Po konci tohoto roku budete těžko řešit kdo případné nesrovnalosti způsobil... Má praxe :)

• 7. 5. 2014 15:22

KV (neregistrovaný)

Jinak já osobně bych si doúčtovala i první polovinu roku...

• 7. 5. 2014 15:36

. (neregistrovaný)

Já ne. Proúčtovala bych měsíční obraty na účtech za 01-06. Udělala zběžnou kontrolu. Ale nepřevzala bych odpovědnost za cizí účetnictví. Nemluvě o tom, že Vám nikdo práci navíc nezaplatí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).