Re: prodej auta společníkovi sro, dph?
To musíte vědět vy, zda VH společnosti schválila a přistoupila plně k zákonu o obchodních korporacích ( notářský zápis byste měli někde ve firmě).A bylo by to zveřejněno v rejstříku ( popř. byste čekali na zápis).
Pochybuji, že by zakladatelská smlouva nevyžadovala žádné úpravy. Jste si tím jistá?
>>
>>>Pokud společnost nepřistoupila v plném rozsahu k
>>>zákonu o obch. korporacích a nemá změnu zveřejněnu ve
>>>veřejném rejstříku, pak nadále postupujete dle §196a
>>>obch.
>>>zákoníku.
>>
>>tak tomu už nerozumím vůbec... přistoupit k novému
>>zákonu, naše zakladatelská smlouvy nevyžaduje
>>úprav...
>>takže jsem přistoupila nebo nepřistoupila?
>To musíte vědět vy, zda VH společnosti schválila a
>přistoupila plně k zákonu o obchodních korporacích (
>notářský zápis byste měli někde ve firmě).A bylo by to
>zveřejněno v rejstříku ( popř. byste čekali na zápis).
Pokud nepřistoupila, tzn. neměnila společenskou smlouvu/stanovy, pak se řídíte nadále starým obch. zákoníkem ohledně prodeje majetku - viz §196a
>Pochybuji, že by zakladatelská smlouva nevyžadovala
>žádné úpravy. Jste si tím jistá?
protože ve společnosti je jediný společník valná hromada se nekoná, jako usnesení valné hromady lze brát jakékoliv rozhodnutí společníka samotného... a protože se nekoná valná hromada... neexistuje o ní zápis... takže nic není na obchodním rejstříku
moc světla jste mi do toho nevznesla
mimochodem kontroloval jsem listinu na rejstříku a žádnou nutnou změnu jsem tam nenašel... ostatně soud nás má v případě, že tam nějaká změna je nutná vyzvat... a taky to neudělal
nicméně pochopil jsem z toho, že od 30.6. se bude automaticky předpokládat, že jsme přistoupili k zákonu o obchodních korporacích, protože je to datum, do kdy se tak stát musí dle zákona, že?
Myslím, že v tom máte trochu zmatek.
Určitě nelze brát jakékoliv rozhodnutí společníka samotného jako usnesení VH. Je stanovená nějaká forma, v určitých případech musí mít formu notářského zápisu. Např. při změně spol. smlouvy je vyžadován notářský zápis.
Nic takové, jako automatické předpokládání přistoupení k ZOK neexistuje.
Moc světla jsem vám do toho nevznesla, protože o tom nic nevíte a jdete na to systémem já nic, to mě musí někdo upozornit, tak to celé nefunguje.
Takže doporučuji si nechat prohlédnout zakladatelské dokumenty odborníkem a pak dle jeho rady jednat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 5. 2014 13:35
nevím si rady s prodejem auto v majektu sro plátce DPH
podle obchodního zákoniku na prodej majetku firmy musel být znalecký posudek
podle nového zákona o obchodních korporacích při prodeji společníkovi být nemusí... že?
jenže jakou mám použít cenu?
mužu dát 1,- + DPH když je auto odepsané?
a u neodepsaného auta zůstatkovou cenu + dph?