Re: Váš názor - výtka inspektorát
Myslím, že Vy máte pravdu a paní z inspektorátu nemůže přepočítávat měsíční mzdu na hodinovou. Měsíční mzdu má jak píšete stanovenou správně a tato mu náleží, ať je v měsíci 160 nebo 184 pracovních hodin. Při nižším počtu odpracovaných hodin, např. při čerpání dovolené, se z té měsíční mzdy vypočítá její poměrná část, tak jak to máte Vy (akorát Vy asi platíte svátek průměrem, což je také možné, ale obvyklejší je u měsíční mzdy svátek neplatit průměrem, ale nechává se zahrnutý v měsíční mzdě). Co se týká hodinového průměru, tak ten nesmí být nižší než hodinová minimální mzda, tj. 50,60 Kč (tzn. nemusí odpovídat hodinové zaručené mzdě v dané skupině prací).
Počkejte na případný jiný názor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 5. 2014 13:54
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Váš názor na výtku z inspektorátu práce. Proběhla u nás kontrola zaměřující se na legálnost práce, smlouvy, dodatky, vše bylo v pořádku. Poté chtěli vidět zpracované mzdy za leden.
Měsíční mzda 9 400,-, funkce asistentka. Ok. Leden, odpracováno 20dní, 2 dny dovolená, 1 svátek. Průměr hodinový 55,90. Základní mzda za 160h = 8 174,-, náhrada svátek 447,-, náhrada dovolená 894,-, hrubá mzda 9 515,-.
Mně se to zdá ok. Paní vzala základní mzdu 8 174,- vydělila 160h a napsala do protokolu, že mzda odpovídá hodinové sazbě 51,08 a tudíž nesplňuje minimální zaručenou mzdu 2.skupiny prací. A nařídila doplatek do minima.
Takto to přece, ale nemůže počítat u měsíční mzdy, nebo jsem úplně blbá já? Prosím co Vy na to? Pokutu jsme za to nedostali, ale ráda bych si to ujasnila. Jestli má pravdu paní z inspektorátu pak mám všechny mzdy chybně. Vždy si kontroluji, aby průměrný výdělek neklesl pod minimální hodinovou sazbu v dané skupině prací a pak se přece nemohu pod minimální zaručenou mzdu dostat, pokud mám správně sjednanou měsíční mzdu.
Budu Vám vděčná za radu.