Váš názor - výtka inspektorát

• (neregistrovaný)

6. 5. 2014 13:54

Dobrý den,
    ráda bych se zeptala na Váš názor na výtku z inspektorátu práce. Proběhla u nás kontrola zaměřující se na legálnost práce, smlouvy, dodatky, vše bylo v pořádku. Poté chtěli vidět zpracované mzdy za leden.
    Měsíční mzda 9 400,-, funkce asistentka. Ok. Leden, odpracováno 20dní, 2 dny dovolená, 1 svátek. Průměr hodinový 55,90. Základní mzda za 160h = 8 174,-, náhrada svátek 447,-, náhrada dovolená 894,-, hrubá mzda 9 515,-.
    Mně se to zdá ok. Paní vzala základní mzdu 8 174,- vydělila 160h a napsala do protokolu, že mzda odpovídá hodinové sazbě 51,08 a tudíž nesplňuje minimální zaručenou mzdu 2.skupiny prací. A nařídila doplatek do minima.
    Takto to přece, ale nemůže počítat u měsíční mzdy, nebo jsem úplně blbá já? Prosím co Vy na to? Pokutu jsme za to nedostali, ale ráda bych si to ujasnila. Jestli má pravdu paní z inspektorátu pak mám všechny mzdy chybně. Vždy si kontroluji, aby průměrný výdělek neklesl pod minimální hodinovou sazbu v dané skupině prací a pak se přece nemohu pod minimální zaručenou mzdu dostat, pokud mám správně sjednanou měsíční mzdu.
    Budu Vám vděčná za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 5. 2014 20:01

Kara (neregistrovaný)

Re: Váš názor - výtka inspektorát
      Myslím, že Vy máte pravdu a paní z inspektorátu nemůže přepočítávat měsíční mzdu na hodinovou. Měsíční mzdu má jak píšete stanovenou správně a tato mu náleží, ať je v měsíci 160 nebo 184 pracovních hodin. Při nižším počtu odpracovaných hodin, např. při čerpání dovolené, se z té měsíční mzdy vypočítá její poměrná část, tak jak to máte Vy (akorát Vy asi platíte svátek průměrem, což je také možné, ale obvyklejší je u měsíční mzdy svátek neplatit průměrem, ale nechává se zahrnutý v měsíční mzdě). Co se týká hodinového průměru, tak ten nesmí být nižší než hodinová minimální mzda, tj. 50,60 Kč (tzn. nemusí odpovídat hodinové zaručené mzdě v dané skupině prací).
      Počkejte na případný jiný názor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).