Odvod pojistného....pro mzdové účetní

• (neregistrovaný)

6. 5. 2014 15:42

dobrý den,
    prosím dělám mzdy pro firmu, kde odvádím zdravotní a sociální pojištění, termín výplaty máme 10. v měsíci.....známá účetní mi tvrdí, že jsem povinna zaslat odvody také do 10. v měsíci....všude jsem ale vyčetla že finanční prostředky(včetně přehledů) mají být zaslány do 20. v měsíci , je to tak?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 5. 2014 15:52

iva. (neregistrovaný)

Re: odvod pojistného....pro mzdové účetn
      Pravdu máte Vy. vaše známá poněkud zaspala dobu - tak to bylo dříve, že byl stanoven výplatní termín a v něm musely být zaslané přehledy i odvody.
      Dnes je termín odvodů i zaslání přehledů do 20. v měsíci.

záloha na daň z příjmů FO ze závislé činnosti - § 38h odst. 10 zákona o daních z příjmů
      ALE - lze využít § 252 odst. 2 daňového řádu, který stanovuje, že "Daňovému subjektu vzniká povinnost uhradit úrok z prodlení za každý den prodlení, počínaje pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti až do dne platby včetně. ..." Takže 20. plus ještě max. 5 dnů.
      důchodové spoření (II. pilíř) - § 17 a § 19 zákona o pojistném na důchodové spoření (odvody mají stejný režim jako daň, spravuje je Specializovaný FÚ)
      sociální pojištění - § 9 odst. 2 zákona o pojistném na sociální zabezpečení
      zdravotní pojištění - § 5 odst. 2 zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).