Exekuce a srážka ze mzdy

• (neregistrovaný)

12. 5. 2014 8:32

>Dobrý den,
    >chtěla bych poprosit o radu. Zaměstnanec má čistou
    >mzdu 13.484, jednu vyživovanou osobu. Nezabavitelná
    >částka je 11.568 Exekuční srážka 1.916,-Kč. Teď mu vznikl
    >dluh u podniku,který uznal, ve výši 5.900,-Kč. Kolik mu
    >mohu na tento dluh měsíčně strhávat? Děkuji všem za
    >odpovědi a přeji hezký den.

Nic, jste v pořadí, až zaplatí exekuci, pak stejným způsobem budete strhávat dluh firmy. Leda že by sám něco sám nosil do pokladny..

Dobrý den, ještě jednou se ptám. Platí odpověď paní v.e.n.d.y i v roce 2014 v návaznosti na nový OZ?
    děkuji vám všem za odpovědi, nějak se v tom ztrácím.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 5. 2014 9:20

jasná. (neregistrovaný)

Re: exekuce a srážka ze mzdy
      Domívám se, že odpověď paní v.e.n.d.y od 1.1.2014 již není správná. Abych řekla pravdu, výpočet pro letošní rok jsem na 100% nepochopila. Domnívám se, že tento měsíc můžete strhnout na dluh vůči podniku 3 984,-Kč, ale počkejte ještě na reakce jiných, třeba není moje odpověď správná.

• 13. 5. 2014 8:52

... (neregistrovaný)

Předně je třeba se zam-cem uzavřít dohodu o srážkách ze mzdy. Dohodu je možné dle § 2045 OZ uzavřít do výše až poloviny mzdy. Dle pořadí se uspokojí nejdříve exekuce a poté zam-tel.

• 15. 5. 2014 8:04

Mak (neregistrovaný)

Dobrý den paní Jasná, můžu se zeptat proč 3.984,- Kč? Já jsem pochopila, že pokud mám uznání závazku, mohu strhnout do poloviny ČM. Samozřejmě jsem v pořadí za exekucí. Tzn. polovina ČM je 6.742 - 1.916 = 4.826,- Kč. Aby mu zůstala polovina ČM. Nebo jsem to pochopila úplně špatně? Zatím jsem toto ještě neřešila, ale míváme škody, které zaměstnancům srážíme a ráda bych věděla, jak je to tedy správně.

• 15. 5. 2014 8:11

Mak (neregistrovaný)

Pátrala jsem a našla jsem k tomu i článek:

http://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/mzdy-a-prace/srazky-ze-mzdy-od-1-1-2014/

skoro na konci je tam příklad, když máte výkon rozhodnutí (což je v podstatě totéž co exekuce) a dohodu o srážkách ze mzdy mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).