Re: Datum vystavení před datem DUZP
>Dobrý den,
>
>přečetla jsem si hodně diskuzí na toto téma a odpovědi
>byly pokaždé jiné, tak prosím o radu, protože jsi
>nejsem vůbec jistá, jak je to správně.
>
>Jedná se o fakturu přijatou:
>
>Datum vystavení 12.3.2014
>Datum uskutečnění plnění: 13.3.2014
>- jedná se o fakturu za dopravu (služby)
>
>Může být všeobecně datum vystavení před datem DUZP?
>Pokud ne, prosím odkaz z ZDPH...
>
>Konkrétně k této faktuře: na faktuře je uvedeno,
>"Fakturujeme Vám nákladní doprava, dle výkazu." Na výkazu
>je uvedeno, že službu nám poskytli 6.3.2014. Tudíž mi
>ta faktura přijde celá postavená na hlavu...
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Datum udkutečnění plnění , datum uskutečnění zdanitelného plnění(DUZP),datum plnění je pořád to samé. Záleží jak který program má toto nastavené. U služeb je DUZP poslední den-ukončení služby. Např. doprava potrvá od 3.3. do 6.3. tak to bude 6.3., pokud trvá jeden den je to jasné. O 15 dnů se neodsouvá datum zdanitelného plnění ale je to lhůta do které musí být služba vyfakturovaná. DUZP bude 6.3. nejzaší termín vystavení faktury je v tomto případě 21.3. (dříější datum vystavení např.8.3. není na závadu) Zatím jsem se nesetkal ani z žádným postihem pokud bylo faturováno později, např 23.3. Toto je důležité pro faktury vystavené protože se zde jedná o odvod DPH a to musí být v tom období, kdy je vznik DUZP. Pokud se jedná o fakturu došlou, není to Váš problém, pokud dostanete fakturu s březnovým DUZP až v dubnu uplatníte DPH v dubnu nyní ani dříve nemůžete, pokud doklad nemáte fyzicky v ruce. Zmiňujete, že by mohla nastat situace, kdy bude služba fakturovaná dříve než je provedená. Např. Faktura vystavená 5.3. služba bude 10.3. je to běžné ale jedná se o fakturu zálohovou a k té pak musí dojít daňový doklad(faktura) s odečtením zálohy Náklady si přes časové rozlišení zaúčtujete kam skutečně patří
>
>
>
>
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 5. 2014 9:25
Dobrý den,
přečetla jsem si hodně diskuzí na toto téma a odpovědi byly pokaždé jiné, tak prosím o radu, protože jsi nejsem vůbec jistá, jak je to správně.
Jedná se o fakturu přijatou:
Datum vystavení 12.3.2014
Datum uskutečnění plnění: 13.3.2014
- jedná se o fakturu za dopravu (služby)
Může být všeobecně datum vystavení před datem DUZP? Pokud ne, prosím odkaz z ZDPH...
Konkrétně k této faktuře: na faktuře je uvedeno, "Fakturujeme Vám nákladní doprava, dle výkazu." Na výkazu je uvedeno, že službu nám poskytli 6.3.2014. Tudíž mi ta faktura přijde celá postavená na hlavu...
Nemělo by to být:
Datum uskutečnění plnění: 6.3.2014
Datum uskutečnění plnění: DUZP + max. 15 dní (?)
A je to moje starost, že na faktuře uvedou špatné datum DUZP? Nebo tomu nemám věnovat pozornost?
Co kdyby nastala situace, že:
DUZP by bylo prokazatelně např.: 27.2.2014
na FP by bylo uvedeno:
DUZP: 2.3.2014
datum vystavení: 3.3.2014
Kam s náklady?
Omlouvám za asi hloupé dotazy, ale jsem začátečník a nikde jsem nenašla jednoznačnou odpověď.
Děkuji.
KM