Účetní a daňové odpisy

• (neregistrovaný)

13. 5. 2014 8:20

Prosím u nás ve firmě se účtují odpisy bez rozlišení, nebo jak to mám napsat. Prostě se účtují odpisy.

A já teď nevím, když jsme zakoupili auto v 12/2013 a bylo i na úřadě zapsáno do evidence v prosinci 2013 jak účtovat odpisy.

Asi bych měla rozlišit dańové a účetní..ale nevím jak se to prosím dělá...je to ostuda..ale v praxi jsme to tady nepoužívali..a auditoři by to jistě napadli. Poradíte prosím.

Pokud PC auta byla 730 000,-Kč?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 5. 2014 8:28

mirka..p (neregistrovaný)

Re: účetní a daňové odpisy
      Dobrý den,

asi máte na mysli, že se u Vás rovnají daňové odpisy účetním?
      Obecně: v účetnictví se účtuje pouze o účetních odpisech, daňové se evidují mimoúčetně - pokud se však účetní a daňové odpisy rovnají, účtujete vlastně o daňovém odpisu. Některé účetní SW ( například POHODA) umožňují jakoby zaúčtovat daňový odpis a k tomu se druhým zápisem doúčtuje rozdíl mezi účetním a daňovým odpisem tak, aby celkový součet dával účetní odpis, ale tuto metodu já nepovažuju za příliš šťastnou.
      Pokud se u vás účetní = daňovým, což byste měli mít dáno vnitřní smšrnicí, asi nebudete mít ve směrnici, že se začíná odpisovat až měsíc následující po zařazení a v tom případě bych zaúčtovala odpisy daňové.
      Navíc, zde Vám nemůžeme vypočítat ze vstupní ceny účetní odpisy, pokud byste je chtěla tedy vypočíst účetní odlišné od daňových, protože v takovém případě je na účetní jednotce, tedy na zodpovědné osobě ve vaší společnosti, aby určila, jak je dlouhá životnost toho auta a jak dlouho se tedy bude odpisovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).