Re: účetní a daňové odpisy
Dobrý den,
asi máte na mysli, že se u Vás rovnají daňové odpisy účetním?
Obecně: v účetnictví se účtuje pouze o účetních odpisech, daňové se evidují mimoúčetně - pokud se však účetní a daňové odpisy rovnají, účtujete vlastně o daňovém odpisu. Některé účetní SW ( například POHODA) umožňují jakoby zaúčtovat daňový odpis a k tomu se druhým zápisem doúčtuje rozdíl mezi účetním a daňovým odpisem tak, aby celkový součet dával účetní odpis, ale tuto metodu já nepovažuju za příliš šťastnou.
Pokud se u vás účetní = daňovým, což byste měli mít dáno vnitřní smšrnicí, asi nebudete mít ve směrnici, že se začíná odpisovat až měsíc následující po zařazení a v tom případě bych zaúčtovala odpisy daňové.
Navíc, zde Vám nemůžeme vypočítat ze vstupní ceny účetní odpisy, pokud byste je chtěla tedy vypočíst účetní odlišné od daňových, protože v takovém případě je na účetní jednotce, tedy na zodpovědné osobě ve vaší společnosti, aby určila, jak je dlouhá životnost toho auta a jak dlouho se tedy bude odpisovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 5. 2014 8:20
Prosím u nás ve firmě se účtují odpisy bez rozlišení, nebo jak to mám napsat. Prostě se účtují odpisy.
A já teď nevím, když jsme zakoupili auto v 12/2013 a bylo i na úřadě zapsáno do evidence v prosinci 2013 jak účtovat odpisy.
Asi bych měla rozlišit dańové a účetní..ale nevím jak se to prosím dělá...je to ostuda..ale v praxi jsme to tady nepoužívali..a auditoři by to jistě napadli. Poradíte prosím.
Pokud PC auta byla 730 000,-Kč?
Děkuji.