Rozdělení zisku min. let - před záv.2013

• (neregistrovaný)

13. 5. 2014 23:37

Dobrý den,

potřebujeme rozdělit zisk z předchozích let, ale ješte nemáme zpracováno přiznání za 2013 - zpracovává nám jej daňový poradce.

Valná hromada za 2012 proběhla v 5/2013 a rozhodla, že zisk za 2012 bude převeden na nerozdělený zisk.

Nyní ale peníze společníci potřebují.

Stav:
    - zisk z roku 2012 = 1 853 tis
    - zis z let minulých = 193 tis

Rozdělit by chtěli vše tj. 2046 tis Kč.

Zde na diskuzi jsem četla, že dle nej. soudu, kde řešeno, že zisk lze rozdělit pouze na VH schvalující řádnou závěrku Pozdější rozhodnutí o rozdělení zisku je neplatné, protože v té době se situace firmy mohla změnit. Proto, pokud nebylo rozhodnuto o rozdělení zisku současně se schválením závěrky, je nutné udělat závěrku novou - mimořádnou.

To ale neřeší naši situaci, VH potřebujeme hned, hned převést peníze. Dań. poradce nyní nemá čas nám za 2 dny dodělat závěrku za 2013 :-(

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 5. 2014 8:38

alen1 (neregistrovaný)

Re: Rozdělení zisku min. let - před záv.
      Bez řádné nebo mezitimní závěrky to nepůjde.

• 14. 5. 2014 22:07

Val (neregistrovaný)

Re: Rozdělení zisku min. let - před záv.
      *** moc děkuji za odpověď. Já jsem mezitím ještě dále hledala informace a našla jsem více článků v odborných tiscích, které v rozporu s tím rozhodnutí nej. soudu říkali, že lze. A to tak, že v rámci řádné valné hromady, která se musí konat do 30.6. lze schválit jen účetní závěrku a vůbec nerozhodovat o vypořádání zisku a zisk pak rozdělit v samostatné mimořádné valné hromadě?

Pro jistotu jsem se ale nakonec rozhodla, že zrychlíme zpracování přiznání za 2013, tak aby jsme v příštím týdnu měli účetní závěrku, hned pak valná hromada - schválíme a zrona rozdělíme. Problém vyřešen.

Ale stejně mě to stále zajímá, jestli tedy bych mohla bez té mezitimní závěrky rozdělit zisk 2012 ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).