Re: likvidace majetku v pr. roku, vrác.D
Fyzická likvidace majetku není zdanitelné plnění, DPH by se řešit nemělo. Trochu je mi divné, že auto, které se koupí, se za půl roku "vyhodí" . Žádná záruka ?
Pokud ovšem máte doklad, je vše v pořádku. Určitě jste také za likvidaci platili, tak vše bude ok.
Re: likvidace majetku v pr. roku, vrác.D
Já vím, že to asi nevypadá nejlépe, ale bylo to staré auto, něco z něho použili (de facto ze dvou smontovali jedno) a zbytek nechali zlikvidovat....takže myslíte, že DPH nemusím řešit? Lekla jsem se, že nejen DP, ale i DPH bude špatně....jsem účetní, takže co dělá majitel se mnohdy nedovím nebo opožděně jako v tomto případě...člověk aby je pořád zpovídal, vyptával se....díky moc. J.V.
Re: likvidace majetku a DPH
Vozidlo bylo používáno pouze pro podnikání, je to nákladní auto přestavované ze dvou na kropičku (používáné na stavbách apod.), čištění komunikací - poskytování technických služeb, takže osvobozené plnění dle §51 to není...takže koupili to, neco z toho použili, ze dvou splácali jedno a toto (zbytek z něj) zlikvidovali.....j.v.
podle mě také nejde o úpravu odpočtu dle §78 ZDPH
viz citace z čl. ing. Děrgela:
Výkladově se dlouhodobě likvidace nepotřebných zásob nepovažuje za „dodání zboží“ ve smyslu zákona o DPH, takže není předmětem „dodanění“ odpovídající DPH na výstupu. Nejedná se ani o „fiktivní“ dodání zboží za úplatu ve smyslu § 13 odst. 4 písm. a) a odst. 5 zákona o DPH, coby tzv. použití hmotného majetku pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce. A to proto, že likvidaci zásob nelze považovat za nějakou formu „použití“ nebo „poskytnutí“ daného majetku pro „nepodnikatelské“ účely. Fyzickou likvidací zásob - která by měla být maximálně průkazná - nedochází k jejich „použití“, v lepším případě se z nich stává odpadová surovina, v horším jsou nenávratně zničeny spálením ve spalovně nebo uložením na skládku odpadů. Což jistě nelze považovat za „použití“ těchto zásob.
Že zničení zásob nepředstavuje fiktivní dodání zboží za úplatu s povinností přiznat DPH na výstupu potvrdil také Nejvyšší správní soud (NSS) ve svém rozsudku ze dne 2. 9. 2009, čj. 1 Afs 52/2009-66, který byl sloučen s rozsudkem ze dne 2. 9. 2009, čj. 1 Afs 51/2009-67, viz www.nssoud.cz.
myslím, že výše uvedené se netýká jen zásob, ale i jiného obchodního majetku
Ano, nejde o úpravu odpočtu dle §78 ZDPH. Nákladní auto bylo dle toho, co jste psala, koupené na náhradní díly - bylo z něj použito jen něco a od 9/2013 byla jeho SPZ uložená v depozitu. Bylo vůbec někdy použito na stavbě? Pokud ne a sloužilo jen na ND, tak nemělo být ani zařazeno do HM a uvedeno do ř.47 Přiznání k DPH. Toto uvedení v ř.47 vám nyní způsobuje současné problémy s FÚ, kdy oni to dle ř.47 posuzují jinak, než jaký je skutečný stav věci.
Na stavbě bylo 8 a 9 měsíc než ho uložili do dep. a pak použili na ND....nebylo v dep. v době zakoupení....brala jsem to post. 8/2013 koupě a zař., 9/2013 uložení do depozita, což je běžné, auta putují a vystupují z depozita několikrát ročně dle sezóny a množství práce, takže už fakt nevím....vrátit DPH nebo ne? Byl to HM zařazený do užívání, platili jsme siln. daň, ale to, že majitel změnil úmysly a ze dvou udělal jedno....to druhé nebylo zařazeno a to bylo původně na ND...to jsem zařadila až v r. 2014, kdy jej vytáhl z depozita....a oznámil, že z toho uplácal jedno auto... co s tím????jv.
...
>Na stavbě bylo 8 a 9 měsíc než ho uložili do dep. a
>pak použili na ND....nebylo v dep. v době
>zakoupení....brala jsem to post. 8/2013 koupě a zař., 9/2013 uložení
>do depozita, což je běžné, auta putují a vystupují z
>depozita několikrát ročně dle sezóny a množství práce,
>takže už fakt nevím....vrátit DPH nebo ne? Byl to HM
>zařazený do užívání, platili jsme siln. daň, ale to, že
>majitel změnil úmysly a ze dvou udělal jedno....to
>druhé nebylo zařazeno a to bylo původně na ND...to jsem
>zařadila až v r. 2014, kdy jej vytáhl z depozita....a
>oznámil, že z toho uplácal jedno auto... co s
>tím????jv.
Mohlo by se jednat o "fiktivní" Dodání zboží za úplatu dle § 13 4b), protože nákl. auto nebylo fyzicky zlikvidováno celé, ale část dílů z něho byla použita na vytvoření HM vlastní činností - to "uplácané jedno auto" :) a tam by pak dodanění odpovídající DPH na výstupu přicházelo do úvahy. V této věci nejsem odborník, a tak si počkejte i na názor jiných.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 5. 2014 6:53
Prosím o radu, musela jsem podávat dodatečné DP za loňský rok. Zapoměli mi říct, že automobil koupený 8/2013 byl 13.12.2013 zlikvidován. Jedná se o osvč, čtvrtletní plátce. Takže 8/2013 koupen, od 9/2013 v depozitu a 12/2013 likvidace. To jsem se dověděla v květnu letošního roku, teď zvažuji co s DPH? To se musí vrátit?Nemáte s tím někdo zkušenosti, popř. jaký paragraf ?Díky moc J.V.