Re: Konec pp během mateřeské
Dobrý den, pro výpočet podpory je jedno jestli ukončíte PP během MD nebo RD nebo těsně po, bude počítáno koeficientem z národního hospodářství a bude činit v té nejvyšší částce kolem 3500 Kč (u toho MD si nejsem jistá jestli by to vůbec šlo ukončit, když z toho jdou ty peníze). I během pobírání rodičovského příspěvku můžete ukončit PP ve staré firmě, jít pracovat do nové a následně se zaevidovat na ÚP a brát peníze z tohoto zaměstnání. Těch variant je více, záleží o co přesně vám jde.
Popora by se počítala pokud by skončila RD a šla na chvíli pracovat a ihned po skončení PP by šla na ÚP. Klidně i u současného zaměstnavatele a bez ohledu na věk dítěte. Řekněme, že po 3.narozeninách nastoupí do práce, odpracuje 2 měsíce a pak je doma do 4 let věku dítěte (jak píše paní), tak opět se nepočítá se mzdy. Ani kdyby ta mezera byla týden, tady opět platí, že nenastoupila přímo ze zaměstnání.
>>>>>Dobrý den,
>>>>>chtěla jsem se zeptat, když ukončím pracovní poměr
>>>>>během mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené a po
>>>>>4
>>>>>letech (ve 4 letech dítěte) se půjdu nahlásit na ÚP z
>>>>>čeho mi bude vypočtena podpora v nezaměstnanosti?
>>>>peníze). I během pobírání rodičovského příspěvku
>>>>můžete ukončit PP ve staré firmě, jít pracovat do
>>>>nové
>>>>a
>>>>následně se zaevidovat na ÚP a brát peníze z tohoto
>>>>zaměstnání. Těch variant je více, záleží o co přesně
>>>>vám
>>>>jde.
>>>I těsně po? Pokud po ukončení RD nasoupí a dá hned
>>>výpověď, tak by se jí měla podpora počítat ze mzdy,
>>>ne?
>>
>>Popora by se počítala pokud by skončila RD a šla na
>>chvíli pracovat a ihned po skončení PP by šla na ÚP.
>>Klidně i u současného zaměstnavatele a bez ohledu na
>>věk dítěte. Řekněme, že po 3.narozeninách nastoupí do
>>práce, odpracuje 2 měsíce a pak je doma do 4 let věku
>>dítěte (jak píše paní), tak opět se nepočítá se mzdy.
>>Ani kdyby ta mezera byla týden, tady opět platí, že
>>nenastoupila přímo ze zaměstnání.
>
>aha, tak v tom tkví ten fígl, když žena končí RD s 1
>dítětem a nastupuje s 2 dítětem, tak jde manžel na
>týden na mateřskou a pak ji předá manželce a ona pobírá
>mateřskou z jeho příjmu ze zaměstnání, je to tak?
Ne, není to tak. PPM je dávka nemocenského pojištění a manžel nemůže tuto dávku pobírat a současně z tohoto zaměstnání mít příjem. A manželka nemůže brát dávky z pojištění někoho jiného.
Pletete si to s rodičovským příspěvkem. Tam si mohou rodiče volit výši podle denního vyměřovacího základu pro výpočet PPM, otec už na ni nemusí skutečně nastoupit, to platilo jen krátce.
Kromě toho, v tomto dotazu se mluví o podpoře v nezaměstnanosti.
Ano, ano jak píše Líba. Tady je ten fígl v PODPOŘE v tom, že si každá mamka musí pohlídat, aby se nedostala do té škatulky "péče o dítě do 4 let věku". Normálně když chcete na ÚP a nahlásíte se třeba za 4 dny nebo za týden po skončení PP tak o nic nejde, pořád se vám to bude počítat z toho posledního zaměstnání, ale tady se následujícím dnem stanete matka pečující o dítě do 4 let a máte rozdíl v podpoře několik tisíc, což jistě žádnou mamku nepotěší, proto je třeba si to hlídat.
nechodím kolem horké kaše, jen mě v průběhu diskuze napadlo, to co jsem slyšela s těmi otci a MD, takže jsem vlastně odbočila od tématu, ale jde přesně o toto:
známá skončila pp v době RD, která ji ještě pořád běží, dítěti budou 4 roky za rok a chce se jít hlásit na úřad práce a zajímá ji z čeho se jí bude počítat podpora, zda-li z posledního zaměstnání. jde o to, že do práce nastoupit nechce a chtěla by zůstat na ÚP do 6 let věku dítěte než půjde do školy - nemá hlídání a dítě je pořád nemocné, tak je předpoklad, že ve školce dlouho nevydrží a jí z nové práce pak vyhodí, když bude pořád na OČR. takže se dopředu ptala, z čeho bude mít počítanou podporu, protože v zaměstnání měla velký příjem a dostala obrovské odstupné, i přesto že ukončila ona pp, dostala odstupné od zaměstnavatele nebo jak to nazvali nevím, nějaké odchodné na rozločenou.
takže jestli dobře chápu, když ukončila pp ve 2 letech dítěte, kdy již byla na RD, tak podpora nebude z posledního zaměstnání?
Pokud rozvázali PP k nějakému datu a do práce fyzicky nenastoupila, tak by stejně podporu nedostala z té mzdy, ani kdyby se šla evidovat ihned. Je jedno jestli to ukončili nyní nebo až za 2 roky. Pokud chce být doma do 6 let ,tak nemá smysl aby chodila na ÚP nyní , to jí nic nevyřeší. Dostala by sice ihned těch 2500-3500 * 5 měsíců, ale musel aby tam docházet a pak by do těch 6 let stejně už nedostala ani korunu. Bude doma do 4 let věku dítěte a pokud bude chtít mít lepší podporu alespon tech 5 měsíců, tak bude muset někam do práce alespon na čas nastoupit.
JJ, tady také po 3.měsících a k zaměstnavatelům se moc neposílá. Nicméně pokud spadnete po 6 měsících mezi dlouhodobě nezaměstnané, tak se musí postupně začít chodit do různých kurzů. Motivace, psaní životopisu, Job club a pak různé z fondů Cesta do práce, Hledej si práci atd...ty trvají i několik měsíců a musíte tam docházet každý den. Pokud vyčerpáte podporu 5 měsíců tak musíte opět minimálně 6 měsíců pracovat, aby jste dostala novou. Takže zvážit kdy má smysl nA to ÚP nastoupit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 5. 2014 11:54
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, když ukončím pracovní poměr během mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené a po 4 letech (ve 4 letech dítěte) se půjdu nahlásit na ÚP z čeho mi bude vypočtena podpora v nezaměstnanosti? Bude se vztahovat k předešlému PP, který jsem ukončila sama během mateřské nebo rodičovské?
Nevím jestli je mezi tím zásadní rozdíl, jestli ukončit raději během mateřské nebo během rodičovské, nechci se vrátit zpět do zaměstnání. Děkuji