Re: Měsíční náklady - leasing
... a to ještě pouze u operativního leasingu.
U FL je to složitější, protože do kalkulace musíte zohlednit i skutečnou zůstatkovou cenu auta po ukončení leasingu - a ta bude určitě jiná než obvyklá odkupní cena 1000 Kč.
Základní otázka ovšem je, k čemu se výsledek kalkulace použije.
Je to pouze informativní výsledek pro vedení firmy, abychom věděli jak si které auto vede a co zlepšit. V tomto případě se jedná o FL. Myslíte že by bylo hodně zkreslující spočítat jen veškeré splátky + tu odkupní cenu / počet měsíců leasingu? Tu skutečnou zůstatkovou cenu vůbec netuším jak bych spočítala. děkuji
Zůstatkovou cenu zjistíte tak, že se podíváte po internetu, za kolik by se takové auto dalo prodat a z hlediska opatrnosti odečtete 10%. (kdyby ceny na internetu byly skutečné tržní ceny, tak by tam nebylo tolik nabídek).
Pokud vezmete v úvahu pouze odkupní cenu, tak se Vám stane, že po doplacení FL zásadně klesnou náklady na amortizaci a tím se skokově zvýší ziskovost. Ve skutečnosti se ovšem nestalo nic jiného, než že byly doplaceny pořizovací náklady auta. To nemá s efektivitou nic společného.
Touto problematikou se občas taky zabývám a výpočet řeším tak, že mám spočítaný normativ na každé auto - nezávisle na aktuálních nákladech. Počítám na roční bázi - doprava je pro nás okrajová záležitost-doplňková činnost k hlavnímu předmětu podnikání.
Např. auto s PC 350 tis. Kč mi vychází na cca 5,10 Kč/km. Tato informace mi pro ekonomickou úvahu ohledně ziskovosti naprosto stačí.
Navíc si myslím, že měsíčně má význam počítat pouze takové činnosti, které je možné ve velmi krátké době ovlivnit - co udělá vedení, pokud např. v dubnu bude provoz auta výrazně ztrátový. Pochybuji, že se auta zbaví. I ostatní náklady spojené s provozem auta jsou víceméně fixní, takže ziskovost lze ovlivnit pouze na straně tržeb - jednotková cena (což vzhledem k riziku vedení krajně nerado dělá) nebo "naježděné" km. Ale to už jsme od stanovení nákladů docela daleko.
Máte pravdu, že je třeba toto počítat spíše z dlouhodobějšího hlediska, ale je to jen předběžně, aby vedení vidělo např. 3 měsíce po sobě jestli auto není ztrátové a případně hledali jinou práci nebo se snažili jak jste psal zvýšit počet najetých kilometrů. Aby např. půl roku nedošlo k tomu, že by toto auto vůbec nic nevydělalo a bylo pro firmu ztrátové. Je třeba zohlednit spoustu věcí, co mě třeba ani nenapadlo, mám se co učit. Moc děkuji za podrobný popis a ochotu :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 5. 2014 12:51
Dobrý den,
poradil by mi někdo prosím jak co nejlépe počítat měsíční náklady na leasing? Propočítáváme přibližně zisk z automobilu za každý měsíc provozu a já nevím zda dávat částku kterou jsme skutečně v tom měsíci zaplatili a nebo poměrnou část? Logicky bych dala tu poměrnou část, jen nevím jak to bude odpovídat skutečnosti. Moc děkuji