Zadržování nemocenské

• (neregistrovaný)

17. 5. 2014 22:22

Vážení přátelé,
    přeji všem krásný a úspěšný víkend a mám dotazy na oblast nemocenské u velkého zaměstnavatele, tedy nad 25 osob.
    Situace: jeden člen mé rodiny je zaměstnancem a od 30.01.2014 byl na pracovní neschopnosti. Byl 10 dní v nemocnici, a potom již jenom v domácím ošetření. Svému zaměstnavatelu řádně odevzdal "neschopenku" a pravidelně měsíčně mu odevzdává "papír na peníze" vystavený ošetřujícím lékařem. Pracovní neschopnost byla ukončena v posledním dnu dubna. Za celou domu pracovní neschopnosti však neobdržel ani korunu nemocenské. Stále čeká, že mu od ČSSZ přijde nemocenská, protože nemocenskou po 14 dnech má proplácet tento úřad.
    Můj dotaz: kde má prosím žádat o vydání své nemocenské? Má to být přímo v příslušné pobočky ČSSZ nebu u svého zaměstnavatele?
    Druhý dotaz: může někoho "uhánět" za neplnění povinnosti proplácet nemocenskou?
    Třetí dotaz: je zadržování nemocenské běžným jevem?
    Vím, že bývají problémy se zasíláním různých sociálních dávek, ale je stejný problém i u nemocenské?
    Prosím poraďte, jak "na ně". Moc vám děkuji.
    Zdeněk

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 5. 2014 23:11

v.e.n.d.y.

Re: Zadržování nemocenské
      Zaměstnavatel po 14 dnech je povinen odeslat na OSSZ nemocenský lístek spolu s přílohou, kde napíše, kolik si zaměstnanec v rozhodném období vydělával. OSSZ podle toho spočítá nemocenskou a začne ji zaměstnanci vyplácet tam, kam si na nemocenský lístek uvedl. Je otázkou, kdo pochybil, jestli zaměstnavatel neposlal, nebo OSSZ nemá vše v pořádku a proto nevyplácí. Zašla bych do mzdové účtárny a ptala se tam....

• 18. 5. 2014 4:24

PetraFO (neregistrovaný)

já osobně bych doporučovala zavolat nejprve na OSSZ, protože pokud zavoláte první zam-teli, tak ten se může vymlouvat, že to už dávno poslal apod.. kdežto na OSSZ Vám sdělí, jestli jak se věci mají... pokud zam-tel nic na OSSZ nedodal, tak pak bych "udeřila" na zam-tele.....

• 18. 5. 2014 15:39

Zdeněk H. (neregistrovaný)

Dobrý den
      a moc děkuji za vysvětlení a doporučení.
      Zdeněk

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).