Re: Služební cesta nebo placený výlet?..
Pokud je Vaše firma vyšle jako průvodce s nějakými povinnostmi, bude to pracovní cesta se všemi nároky. Stravné budete krátit. Vystavíte předem příkaz na služební cestu, kde všechny podmínky stanovíte předem, i to krácení.....V docházce budou mít odpracovanou dobu...
No, vy jste teda ostrá. Ale věřte, že není co závidět. Pravda, jsem mzdová účetní. Mám ještě jeden dotaz. Zodpovídám za to, jestli zaměstnanec odevzdá vyplněný cestovní příkaz? Vím, že naši zaměstnanci občas, někteří dost často jezdí na služební cesty, ale málokdy se mi dostane k ruce jejich vyplněný cestovní příkaz. Jezdí služebním autem a na základě knihy jízd si dávají proplatit paragony za PHM a paragony za občerstvení. Děkuji.
.>>>>>>A co je vám do toho ? Pokud jste jejich
>>>>>>zaměstnavatel,
>>>>>>tak jste je tam neměla posílat, pokud jste účetní tak
>>>>>>vám do toho nic není, podmínky pracovní cesty určuje
>>>>>>zaměstnavatel. Vy pouze máte konat svoji práci,
>>>>>>níkoliv
>>>>>>závidět.
>>>>>No, vy jste teda ostrá. Ale věřte, že není co
>>>>>závidět.
>>>>>Pravda, jsem mzdová účetní. Mám ještě jeden dotaz.
>>>>>Zodpovídám za to, jestli zaměstnanec odevzdá vyplněný
>>>>>cestovní příkaz? Vím, že naši zaměstnanci občas,
>>>>>někteří
>>>>>dost často jezdí na služební cesty, ale málokdy se mi
>>>>>dostane k ruce jejich vyplněný cestovní příkaz. Jezdí
>>>>>služebním autem a na základě knihy jízd si dávají
>>>>>proplatit paragony za PHM a paragony za občerstvení.
>>>>>Děkuji.
>>>>
>>>>Stačí si přečíst § 183, odst. 3
>>>> zákoníku práce
>>>
>>>Máte v pracovní náplni uvedeno, že máte hlídat, zda
>>>zaměstnanci předávají k vyúčtování služební cesty?
>>
>>
>>V tom § je uvedeno, že zaměstnanec je POVINEN do 10
>>prac. dnů po ukončení prac. cesty předložit doklady k
>>vyúčtování cest. náhrad. !!!!!
>
>Souhlas, ale dotaz zněl, zda mzdová účetní zodpovídá
>za to, zda zaměstnanec předloží vyplněný cestovní
>příkaz.
No a jak by za to mohla zodpovídat, když ze zákona má povinnost předložit zaměstnanec ???? To by na něj klekla nebo co ? Nechápu , proč by účetní měly dělat osobního sluhu zaměstnancům . Je to povinnost zaměstnance, nikoliv účetní. Zaměstnanec ji taky s dotazem, kdy si předloží doklady k vyúčtování může odkázat do patřičných mezí, protože jí po tom nic není. Tu povinnost má on, pokud ji nesplní, je na zaměstnavateli jak bude zaměstnance, nikoliv účetní, sankcionovat.
Zaměstnanec je povinen.., i tak může mít mzdová účetní (nebo asistentka oddělení,...) mimo jiné v pracovní náplni uvedeno, že sleduje, kteří zaměstnanci mají od kdy do kdy služební cestu a že zajišťuje, aby v určeném termínu bylo předáno vyúčtování služební cesty.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 5. 2014 20:37
Dobrý den. Naše společnost pro nejlepší klienty uspořádá zahraniční zájezd. Dva zaměstnanci letí jako průvodci. Mají hrazenu letenku, ubytování s all inclusive. Musí mít ještě nějaké diety? A jak vykážou tento pobyt v docházce? Děkuji za odpověď. Setkávám se s tímto poprvé.